'Een goede zet van de gemeente'

18 december 2012 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - ,,Ik heb waardering voor het besluit van de gemeente om de openbare verlichting zelfstandig te gaan beheren." Dat zegt de Driebergse ingenieur Louis Guldemond na bestudering van het plan van aanpak dat hiervoor is opgesteld en gesprekken die hij met de gemeente heeft gevoerd. Verlichtingsdeskundige Guldemond uitte een maand geleden in deze krant zijn zorgen over de nijpende toestand van de huidige straatverlichting, omdat die zeer verouderd is en op tal van plekken niet meer voldoet aan de gangbare normen. Maar de wijze waarop de gemeente hierin verbetering wil brengen, is volgens hem vertrouwenwekkend. ,,Wel wordt het een enorme krachttoer waar de gemeente nu voor staat", zegt hij. ,,Want het gaat bij straatverlichting om veel meer dan een stok met een lampje. Er zit een zeer complexe wereld achter."

door Jan de Beer

Jarenlang was de openbare verlichting in de Heuvelruggemeente in beheer en eigendom van CityTec, een zusterbedrijf van Eneco. Begin dit jaar echter heeft de gemeente het lease-contract met CityTec opgezegd, en recentelijk is een procedure in gang gezet om de exploitatie volledig in eigen hand te nemen. Dat was volgens de gemeente een welbewuste keuze omdat de overeenkomst met CityTec ondanks de hoge kosten nogal wat tekortkomingen kende. Storingen komen in toenemende mate voor, en de oplossing is vaak niet adequaat. Volgens Louis Guldemond is het opzeggen van het contract een goede zet van de gemeente. Hij heeft in het verleden, samen met andere autoriteiten op het gebied van openbare verlichting, meerdere keren de degens gekruist met energiebedrijven en spreekt van een 'machtspositie' die lang niet altijd op de juiste wijze gebruikt wordt. ,,Om tegengas te geven bij dit soort organisaties moet je goed beslagen ten ijs komen", zegt hij. Overigens moeten er ook na de contractopzegging nog allerlei zaken afgehandeld worden met CityTec. De belangrijkste daarvan is de overname van het verlichtingsareaal.

Vanwege de deplorabele toestand van dat verlichtingsareaal wil de gemeente een rigoureuze vernieuwing realiseren. Het gaat om ruim achtduizend lichtmasten plus armaturen. Een enorme hoeveelheid, aangezien het vijf samengevoegde dorpen betreft, maar volgens Guldemond wordt het door die hoeveelheid voor de gemeente juist aantrekkelijker om zelf het beheer en onderhoud te verzorgen. In het plan van aanpak is beschreven hoe de vernieuwingsoperatie vorm zal krijgen. Gestart wordt met een proefproject in Doorn waarbij de burgers nadrukkelijk betrokken worden. Op drie verschillende wegen in het Doornse centrum worden allerlei variabelen getest, zoals lichtsterkte, lichtkleur en mastafstand. Uit deze 'pilot' zal blijken welke verlichting optimaal is en vervolgens wordt met die gegevens een beleidsplan opgesteld. Guldemond vindt het niet alleen gunstig dat de burgers hierbij een flinke stem krijgen, maar ook dat het innovatieve ingenieursbureau De Kruyter uit Doorn zal worden ingeschakeld. ,,De gemeente streeft naar kwaliteit", zegt hij. ,,Dat blijkt tevens uit de keuze voor LED-verlichting. De levensduur van dat soort verlichting is zo'n twintig jaar. En tussentijds is er, behoudens het schoonhouden van de armaturen, eigenlijk geen onderhoud nodig."

Louis Guldemond, die een lange staat van dienst heeft als deskundige op het gebied van openbare verlichting, vindt dat de gemeente de juiste weg is ingeslagen: ,,Ik heb de indruk gekregen dat de gemeente er van doordrongen is dat het bij openbare verlichting om veel meer gaat dan alleen de zichtbare lichtmasten. Positief is ook dat men open staat voor de expertise van derden. Het besluit om te breken met CityTec en het beheer in eigen hand te nemen, is een prima zet. Maar nog beter zou het zijn om ook een eigen net te ontwikkelen, dat is veel minder storinggevoelig. Dan ben je écht baas in eigen buik.''

advertentie
advertentie