VVD stoeit met winkelzondag

11 december 2012 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - Enkele prominente VVD-ers, onder wie de Driebergse oud-wethouder Bas de Vogel, hebben vraagtekens geplaatst bij het negatieve standpunt dat de VVD-fractie onlangs innam betreffende het voorstel om bij hoge uitzondering op 23 december een winkelzondag mogelijk te maken. Vijf van de zeven VVD-fractieleden stemden tegen dit voorstel dat vervolgens, onder meer vanwege het VVD-verzet, werd verworpen. Bas de Vogel vindt dat de tegenstem van zijn geestverwanten haaks staat op de liberale traditie om de belangen van ondernemers te behartigen. Zijn kritiek op deze atypische VVD-manoeuvre werd door de fractie beantwoord met een verwijzing naar de 'onduidelijke signalen van de winkeliers zélf'.

door Jan de Beer

Omdat er dit jaar tussen het weekeinde en de kerstdagen slechts één dag zit, was het verzoek geuit om de winkels voor één keer op zondag open te stellen, om te voorkomen dat er problemen met dagverse producten ontstaan. Raadsfractie BVH diende hiervoor een motie in, maar deze werd met 16 tegen 11 stemmen verworpen. Onder de tegenstemmers waren niet alleen de christelijke partijen, maar ook enkele leden van GL/PVDA en de overgrote meerderheid van de VVD.

Als gepokt en gemazeld liberaal plaatste Bas de Vogel hier grote vraagtekens bij en maakte dit kenbaar bij de VVD-fractie. Daar kreeg hij te horen dat er van een dilemma sprake was geweest. Enerzijds wil men de winkeliers zo weinig mogelijk in de weg leggen, maar anderzijds is er nog niet zo lang geleden op verzoek van die zelfde winkeliers besloten om geen koopzondagen toe te staan. En dan zou daar nu al weer een uitzondering op worden gemaakt. ,,Volgens de fractie waren de signalen dus nogal onduidelijk en verdeeld", zegt De Vogel. ,,Maar het lijkt mij ook niet wenselijk dat iedereen naar Zeist of elders vertrekt om inkopen te doen.'' Om in de vermeende 'kakofonie van standpunten' helderheid te scheppen, probeerde hij vorige week meerdere vertegenwoordigers van winkeliersverenigingen rond de tafel te brengen. ,,Maar ze lieten mij weten daar op dit moment niets voor te voelen", aldus De Vogel. ,,Het standpunt van de VVD-fractie heeft mij verbaasd, maar als de ondernemers zelf niet zeggen wat ze willen wordt het natuurlijk lastig."

Han Roeten, voorzitter van de Ondernemersvereniging Driebergen Centrum (ODC) vindt dat de VVD verstrikt is geraakt in 'gelegenheidsargumenten'. ,,Ons standpunt is glashelder", zegt hij. ,,In principe vinden wij een koopzondag onnodig en onwenselijk. Maar we hebben uitgebreid duidelijk gemaakt dat er vanwege de bijzondere samenloop van omstandigheden een uitzondering kan worden gemaakt. Bijvoorbeeld tussen 13.00 en 18.00 uur als de kerkdiensten voorbij zijn. Toen een raadsmeerderheid dat verwierp, hebben we ons daar bij neergelegd en er verder geen woorden aan vuil gemaakt." Roeten vindt het vreemd dat er over 'onduidelijke signalen' wordt gesproken. ,,Als je winkeliers apart hun mening vraagt, krijg je natuurlijk vierhonderd verschillende standpunten. Maar dat is iets anders dan de stellingname van de ondernemersorganisatie.'' Roeten zegt zich er al langer over verbaasd te hebben, dat er in de raad zo weinig 'feeling' is met het bedrijfsleven: ,,Van de 29 raadsleden zijn er misschien twee zélf ondernemer, dat is niet echt een afspiegeling.'' De kritiek van Bas de Vogel op het stemgedrag van de VVD-fractie vindt hij daarom begrijpelijk: ,,Ik denk dat de fractie enigszins is weggedreven van de achterban.''

advertentie
advertentie