KCD kan één helft aanhaken bij koploper

10 december 2012 om 00:00 Nieuws

DOORN - Eén helft lang mocht KCD zaterdag in een stunt tegen koploper Sparta Nijkerk geloven. Maar de tweede helft was nog niet begonnen of de wedstrijd was gespeeld. En daarmee blijft de Doornse ploeg zitten in de hoek waar de klappen vallen.

Sparta was als ongeslagen koploper natuurlijk de uitgesproken favoriet voor deze wedstrijd, zeker omdat KCD de week ervoor tegen de andere ongeslagen titelkandidaat Korbis geen potten had kunnen breken. Maar de start was zaterdagavond in een matig bezet Steinheim wel voor de underdog. De eerste aanval liep prima met een goede rebound en dat leverde direct de 1-0 van afstand op via Stefan Falkenberg. Toen dezelfde speler in de negende minuut weer raak schoot ging het publiek er eens goed voor zitten, maar in een dikke vijf minuten gaf KCD de wedstrijd uit handen. Te laconiek verdedigen rond de korf leverde vijf Gelderse goals op, terwijl aanvallend het spel na de goede start weer te statisch werd: 2-5. Gelukkig konden de groenwitten wel aanhaken en zo was het kort voor de rust toch weer spannend via nogmaals Falkenberg (strafworp en korte kans), Laura Briedé en Niek Bouwhuis (beiden van afstand): 6-7. Van afstand zorgden de bezoekers voor iets meer lucht bij rust (6-8), maar opvallend was wel dat dit pas het tweede doeltreffende afstandsschot was. Het was dan ook niet vreemd dat KCD het gevoel had dat er wat te halen was tegen de niet groots spelende titelkandidaat.

Vijf minuten na rust waren de illusies al aan diggelen geschoten. Sparta was nu wel op afstand scherp en bij 6-11 was de wedstrijd feitelijk gespeeld. Ook al tekende Stefan Falkenberg voor 7-11, een stunt zat er niet meer in want KCD moest te hard werken om zo'n gat te overbruggen. In het kwartier daarna dreigde er zelfs een debacle want waar Sparta elk klein kansje benutte, kwam KCD te weinig meer in het spel voor en als er eens goed werd aangevallen, was het vizier niet bijster scherp afgesteld. Pas bij 7-19 werd het Ivo Stomp gegund een tweede Doornse treffer in de tweede helft aan te laten tekenen en met die 8-19 kwam ook het eind van een wedstrijd die een helft lang boeide maar voor KCD ook duidelijk een helft te lang duurde. Enige andere hoogtepunt vanuit Doorns oogpunt was dat coach Klaas Otten de 17-jarige Emilie Pieters liet debuteren; zij verving de moegestreden Marcella Hardeman.

Gelukkig voor de ploeg verloor de concurrentie ook; dat is maar goed ook want zaterdag gaan de groen witten op visite in Amersfoort bij MIA, een ploeg waar al jaren niet meer van is gewonnen. Het zal zaak zijn de draad van de eerste helft op te pakken en van daaruit te gaan werken naar goed spel en een goed resultaat. Na MIA komt dan de serie wedstrijden die zal gaan uitmaken of het verblijf van KCD in de tweede klasse van korte duur zal zijn of niet.