Sneeuwweekeinde met driemaal verlies volleyballers

10 december 2012 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - In het weekeinde met de eerste sneeuw, moesten Enervo en Volleer voor het eerst in deze competitie drie nederlagen incasseren. Alleen voor de vrouwen van Volleer - 1-3 tegen Tovo 2 - en de zitvolleyballers, die met dezelfde cijfers Sudosa/Bartje klopten, was er winst. De mannen van Volleer verloren met 3-2 van Tovo 3. Enervo (H) kon koploper NVC 3 net niet bijbenen (2-3) en de Enervovrouwen besloten een collectieve offday met 1-3 verlies tegen Switch 1.

Enervo

De mannen van Enervo begonnen goed aan de wedstrijd tegen NVC 3. Erik Smit: ,,Het ging redelijk gelijk op, we konden onze sterkste wapens - servicedruk en middenaanval - in stelling brengen en hadden aan het einde van de set net voldoende marge punten (25-23). Ook in de tweede set konden we die lijn vasthouden, maar bij 20-18 begon een rampzalige periode, ingeleid door een sprongservice waar we geen antwoord op hadden.'' NVC pakte de set met 20-25 en kwam in de derde set op 0-8. Toen pas wist Enervo weer te scoren, maar was al kansloos voor de setwinst (13-25). Smit: ,,Aan het einde van de derde set kregen we ons spel weer op orde en dat resulteerde in een vierde set die we weer met ons eigen spel wisten te winnen (25-22).'' In de vierde set liet NVC zien de terechte koploper te zijn (11-15), maar Enervo was dik tevreden met het behaalde resultaat.

Het zag er aanvankelijk niet naar uit dat de vrouwen van Enervo op weg waren naar een nederlaag tegen Switch 1. Marije Cortenbach: ,,We speelden degelijk en de eerste set wonnen we tamelijk simpel met 25-18.'' Maar daarna lukte het niet meer. De passes kwamen niet meer bij de spelverdeelster en directe scores werden een zeldzaamheid. Ook het inbrengen van de nieuwe spelverdeelster Mariëlle Pitlo had niet het gewenste effect en omdat ook de service - één van de sterke wapens van Enervo - te vaak niet tussen de lijnen kwam, eindigde de wedstrijd in een anticlimax en ging Switch na 21-25, 14-25 en 16-25 met de 1-3 winst terug naar Utrecht.

Volleer

Het mannenteam begon met rommelig volleybal aan de wedstrijd tegen Tovo 3. Jerrik Figge: ,,We maakten te veel basisfouten en konden daardoor niet in de buurt van Tovo blijven.'' Pas nadat via 25-17 en 25-18 Tovo was uitgeraasd, kon Volleer laten zien dat het beter kan spelen. Met 14-25 werd een prima herstel ingezet dat ook in de derde set werd voortgezet. Figge: ,,Alleen op het einde van de set lieten we bij 21-24 kansen liggen, waardoor het onnodig spannend werd. Pas bij 27-29 was de set voor ons, en dat was volkomen terecht.'' In de vijfde set kregen beide ploegen een andere scheidsrechter. Zijn beoordelingen lagen anders dan bij zijn voorganger en daar had Volleer meer last van dan Tovo. Het gevolg was 15-10 setverlies. Pas toen realiseerde Volleer zich dat er meer had ingezeten, maar was desondanks tevreden.

De vrouwen van Volleer hadden vooral moeite met de 'half geslagen aanvallen', zoals coach Luuk Jothmann het noemde. ,,Ze hebben veel liever een goed spelend, hard aanvallend team tegenover zich, zoals NVC vorige week en Irene aanstaande zaterdag.'' Desondanks werden de eerste en tweede set overtuigend gewonnen (12-25 en 17-25), maar in de derde set was er niet meer de concentratie om met hetzelfde niveau volleybal Tovo 2 onder de duim te houden. Toen aan het einde van de set Tovo wat gelukkige punten maakte, stond er zo maar 27-25 voor Tovo op het scorebord. ,,Daarna hadden we voldoende in huis om verdere schade te voorkomen en met 18-25 te winnen,'' besloot Jothmann, die alweer vooruitkeek naar de wedstrijd tegen achtervolger Irene 2. ,,Dan zijn de meiden zeker even gemotiveerd als tegen NVC.'' Volleer heeft inmiddels een voorsprong van zes punten op NVC opgebouwd.

Zitvolleybal

,,Sudosa/Bartje mag tegen ons eigenlijk niet meer dan 10 punten per set maken,'' begon Paul Harmsen zijn wedstrijdanalyse. Volleer had zich aan die opdracht in de eerste keurig gehouden (7-25), maar door de afwezigheid van Ronald Roosen (werk) en Jacob Hoeksma (ziek) was het lastig om het evenwicht in de opstelling te bewaren en alle wissels naar behoren te gebruiken. Nadat de tweede set desondanks met 12-25 werd gewonnen ging het in de derde set mis. Het was bij 23-21 te laat om schade te voorkomen en Sudosa/Bartje profiteerde met 25-23. ,,We waren er gebrand op om het niet nog erger te laten worden en met opnieuw 12-25 werd de vierde set gewonnen door uitblinkers Edmir Popara en Karin Harmsen, die zich onderscheidde met veel directe servicepunten.'' Zaterdag staat de topper tegen Alterno op het programma met als inzet de eerste plaats.