Veel animo voor collegebezoek

13 december 2012 om 00:00 Nieuws

MAARN - Tijdens het dorpsbezoek troffen Burgemeester en Wethouders dinsdagavond zo’n 140 inwoners in De Twee Marken. Na een toelichting op de inventarisatie rondom het woonservicegebied door Lex Halsema konden de inwoners aan zes tafels in gesprek met de gemeente.

Plus, Plus en nog meer Plus en Twee Marken

door Monique José Timmermans

Per tafel stond een van de drie thema’s dorpsgericht werken/veiligheid, wonen of voorzieningen/accommodaties centraal. En hoewel vele onderwerpen de revue passeerden bleek bij de plenaire slotronde op alle tafels één agendapunt hoog genoteerd: de Plus terug naar het centrum.

Jacques de Wit namens ontwikkelaar OVOM en Peter Paul Moors van de Woningbouwvereniging Maarn deelden de laatste stand van zaken. ,,We zijn goed op weg, maandag heeft de Welstandscommissie het nieuwe plan op enkele details na goedgekeurd. Het Waarborgfonds Sociale Woningbouw heeft echter alle woningbouwverenigingen aangeschreven dat er geen garantstelling meer wordt afgegeven voor verplichtingen die woningbouwverenigingen aangaan. Daardoor kunnen ook wij geen financiering meer krijgen voor onze plannen.”

Het zal volgens Moors tot 2014 kunnen duren voor er verandering in die situatie komt. ,,Intussen gaan we verder met de technische kant van de ontwikkeling, zodat we in ieder geval klaar staan op het moment dat de financieringsmogelijkheden er wel weer zijn.”

Inwoners hebben deze lange adem niet en zoeken naarstig naar snellere oplossingen. Gekeken wordt daarbij naar de gemeente of in fasen bouwen (eerst alleen een supermarkt). Helaas worden de ideeën niet als haalbaar gezien.

De Twee Marken

Een ander heikel punt is de toekomst van De Twee Marken nu de subsidiestop is goedgekeurd door de raad. Voor de met name oudere inwoners is het gebouw heilig, terwijl er ook voorzichtige suggesties worden gedaan of activiteiten en voorzieningen niet elders zouden kunnen plaatsvinden. ,,Als je in kaart brengt wat je nodig hebt, kan de conclusie zijn dat De Twee Marken de beste optie is, maar mogelijk zijn er ook alternatieven.” Volgens dorpswethouder Elisabeth van Oostrum vindt de gemeente voorzieningen belangrijker dan gebouwen.

Inwoners pleiten voor het behoud van de voorzieningen die zij grotendeels zelf als vrijwilliger in stand houden. Voorwaarde is wel dat de faciliteiten dan in orde zijn, denk aan sportvelden, dorpshuis en bibliotheek.

Informatie

,,We weten allemaal net iets anders”, concludeert een van de gespreksleiders. Op het gebied van informatievoorziening is voor de gemeente nog veel winst te behalen.

Tijdens de avond werd in ieder geval duidelijk dat er gesproken wordt over de vorming van een brede school, waarin in ieder geval beide basisscholen een goed onderkomen vinden.

Het tunneltje in het verlengde van de Bakkersweg zal in het voorjaar van 2013 opengesteld worden voor verkeer.

advertentie
advertentie