Dominee De Goede met emeritaat

29 november 2012 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - Predikant ds. Bert de Goede neemt na 24 jaar afscheid als voorganger van de wijkgemeente 3wijken. Hij kijkt terug op een periode van grote veranderingen in de kerkelijke organisatie die hij mede vorm heeft mogen geven en die deels gelijk liepen met zijn persoonlijke groei. In zijn werk is hij altijd uitgegaan van de verschillen tussen mensen en streefde hij naar ontmoeting en samenwerking.

door Katka Kolmas

Ds. De Goede (1947) wist al op jonge leeftijd dat hij predikant wilde worden. In zijn familie gaat nog steeds het verhaal hoe hij als vijfjarige zijn eerste preek hield, over Zacheüs en de boom. Bij zijn beroepskeuze speelde ongetwijfeld mee dat zijn grootvader zeer actief was in de kerk en de familie van moederskant enkele theologen telde. Na zijn studie in Amsterdam en posten in de gemeenten Giessenburg en Augustinusga-Surhuizum, werd hij in 1988 op 40-jarige leeftijd in Driebergen beroepen als predikant van de toen nog gereformeerde wijkgemeente Maranatha. ,,Daar hoorde wel een duidelijke instructie bij, namelijk om vóór Samen op Weg te zijn,” vertelt de Goede.

Hij kijkt met veel plezier terug op zijn tijd in de Maranatha. ,,In de jaren negentig maakte de wijkgemeente Maranatha-Morgenster een bloeitijd door, waarschijnlijk dankzij het Samen op Weg-proces dat toen bezig was en velen aansprak. In 1994 fuseerde de gereformeerde kerk met hervormde gemeente tot één protestantse gemeente. Een unieke gebeurtenis, al was dat in het begin vooral een samenwerkingsverband in één gebouw met twee predikanten. Het was een bijzondere tijd waarin ik met collega Willem Timmerman zocht naar wegen om als twee kerken samen te werken. Na het officieel worden van de fusie in 2007 is er een reorganisatieproces ingezet dat nog steeds aan de gang is. Uiteindelijk is in 2011 de gemeente 3wijken ontstaan waar ik nu samen met ds. Hans Baart leiding aan geef.”

,,Ik kwam bij de Maranatha binnen als gereformeerde jongen, maar ontwikkelde allengs ook een vrijzinnige tic. Binnen die gemeente heb ik alle vrijheid gekregen om mijn eigen stijl te ontwikkelen. Voor een deel zijn zij daarin met mij meegegroeid, bijvoorbeeld in het zoeken naar een nieuwe liturgie en de aandacht voor het individu. Ik sta erg open voor verschil en diversiteit tussen mensen, wil graag inspelen op wat mensen beweegt en van daaruit kijken wat ik voor hen kan doen. Afgelopen zomer was ik erg druk met pastorale zorg en toen kwam het besef dat ik precies om die reden dit vak heb gekozen. Dat ik naast de mensen mag staan en samen met kan kijken hoe ik hen het best kan dienen. Mensen ontmoeten is voor mij het wezenlijke deel van mijn werk.”

Na zijn emeritaat kijkt hij vooral uit naar de rust en de vrijheid van keuze, al zal hij zijn vrije tijd naar verwachting met vrijwilligerswerk vullen. Aan een van die vrijwillige functies is hij al begonnen, namelijk begeleiding van het G-team bij FC Driebergen. Dat is een voetbalteam van 22 mensen met verstandelijke beperking dat hij mede heeft opgezet en dat inmiddels goed loopt. Ook zet hij zijn werk als pastor voor mensen met verstandelijke beperking in Driebergen op vrijwillige basis voort totdat een opvolger is gevonden. Voor de rest hoopt hij tijd te vinden voor wandelen, musea en andere zaken waar in de afgelopen jaren geen tijd voor was. En natuurlijk voor zijn vier kinderen en acht kleinkinderen.

u De afscheidsdienst van ds. Bert de Goede is op zondag 2 december om 14.00 uur in de Grote Kerk, Hoofdstaat 115 te Driebergen. Tussen 15.30 en 17.30 uur is er een receptie waarbij gelegenheid is om hem en zijn vrouw de hand te drukken.

advertentie
advertentie