Seniorenplatform: Samen de winter door

26 november 2012 om 00:00 Nieuws

De inkt van het ene bezuinigingsvoorstel is nog niet droog, of er wordt alweer een nieuwe inkrimping aangekondigd. We moeten dat samen doen, zo luidt het repeterend refrein van alles wat overheid is. Maar met 'samen de winter door' duiden wij ditmaal niet op de precaire financiën. We willen een veel alledaagser onderwerp aansnijden: de voorbereiding op het winterse weer.

Sneeuw!

Als we de klimatologen mogen geloven, moeten wij opnieuw rekening houden met veel sneeuw. Een feest voor veel mensen. Maar voor anderen levert het grote problemen op in het dagelijkse leven. Vorig jaar kwamen vooral ouderen en mensen met een functiebeperking in ernstige problemen. Zij konden de straat niet op en raakten geïsoleerd in hun eigen huis. Het is dus belangrijk bijtijds na te denken over hoe je de overlast tot een minimum kan beperken. Samenwerking tussen burgers, belangenbehartigers en gemeente kan hierbij helpen. En een goede voorbereiding is het halve werk.

Strooien

In de gemeente worden meestal vooral doorgaande wegen, busroutes en ontsluitingswegen naar woonwijken gestrooid. Trottoirs en voetpaden worden - helaas - niet meegenomen in strooiroutes. De gemeente legt in gladheidsbestrijdingsplannen vast hoe zij het aan willen pakken, vaak is er ook een strooiplan. Maar de gemeente kan niet alles alleen. Daarom is het onder extreme omstandigheden belangrijk dat burgers de handen ineen slaan.

Gemeente

Het is belangrijk om de plannen van de gemeente te kennen. Die plannen moeten dus op internet staan. Wie nu zoekt op 'gladheidbestrijding 'of op 'strooiplan' komt geen stap verder. Dat kan anders. Maak ook duidelijk wat inwoners zelf kunnen doen, (behalve hun eigen straatje en stoep schoon houden), waar strooizout te halen is of waar kisten met strooizout staan, zodat iedereen op tijd kan reageren. Bovendien heeft elk dorp zo zijn beruchte 'valplekken'. Haal die kennis uit de gemeenschap en pas ze in het lokale strooiplan in.

Inwoners

Het Seniorenplatform doet ook een beroep op winkeliers en andere inwoners om zich te prepareren op de bestrijding van gladheid. Vraag mensen die slecht ter been zijn of die zich onzeker voelen bij sneeuw en ijs nu al wat u tegen die tijd voor hen kunt doen. En bent u zelf slecht ter been, bent u bang om uit te glijden en te vallen met uw broze botten: vertel het nu vast aan de buren en vraag om hulp. Met elkaar kan er vaak meer dan u denkt. Misschien kan er met één van de basisscholen in de buurt van een verzorgingshuis of een seniorenflat wel een afspraak gemaakt worden over een gezamenlijke sneeuwschuifactie als het zover is.

Samen de winter door is ons motto.

Tyne van de Ven,

Bestuurslid Seniorenplatform Utrechtse Heuvelrug,

Tel. 0343-517095

advertentie
advertentie