Woonruimte voor jongeren lastige kwestie

8 november 2012 om 00:00 Nieuws

MAARN - Tijdens een bijeenkomst over ‘jong wonen in Maarn’ heeft het Maarsbergse raadslid Henk Veldhuizen een petitie in ontvangst genomen. Vorig jaar startte Maikel Wijnen de handtekeningenactie op internet die bijna 300 steunbetuigingen kreeg.

door Monique José Timmermans

,,Er zijn in Maarn weinig mogelijkheden voor jongeren om hier te blijven wonen, daar wil ik aandacht voor vragen bij de gemeente.”

In samenwerking met Makelaardij Breur en de Woningbouwvereniging Maarn Maarsbergen is vorige week een avond georganiseerd waar ook een financieel adviseur aanwezig was. Allen stonden de ongeveer 25 aanwezige jongeren te woord bij hun persoonlijke vragen.

Tijdens het algemene deel van de avond belichtten de deskundige partijen het woningvraagstuk vanuit hun expertise. Zo gaf Veldhuizen een blik in de gemeenteproblematiek, waar de provinciale ruimtelijke structuurvisie een belangrijk kader is. ,,Binnen die visie heeft de gemeente Utrechtse Heuvelrug geen woningbouw aangevraagd, zoals Woudenberg dat bijvoorbeeld wel heeft gedaan.” En daarmee is feitelijk de deur dicht voor grootschalige nieuwe projecten waar ook jongeren van zouden kunnen profiteren. Ruimte binnen Maarn om tegemoet te komen aan de wensen van jongeren en ook senioren is er niet.

Peter Paul Moors bracht vanuit de Woningbouwvereniging zijn verhaal van - zoals hij het noemde - kommer en kwel voor de jongeren. ,,We staan dicht bij onze huurders, die met plezier in onze huurhuizen wonen. Dit beperkt de doorstroming binnen het relatief kleine aantal huurwoningen in het dorp. Het centrumplan zou meer beweging kunnen realiseren, naast de voorgestelde wetgeving van het nieuwe kabinet.” Overeind blijft dat een woningbouwvereniging vandaag de dag meer dan ooit met handen en voeten gebonden is aan wet- en regelgeving.

Gelukkig ziet Makelaardij Breur een lichtpuntje voor de jongeren nu de huizenprijzen dalen. ,,Daardoor komen ook koopwoningen die bereikbaar zijn voor een kleinere portemonnee op de markt.” Om de financiën rond te krijgen, kunnen jongeren gebruik maken van het startersfonds van de gemeente geeft Veldhuizen ten slotte nog mee ter overweging.

advertentie
advertentie