Openbare kunst: bij u om de hoek

30 oktober 2012 om 00:00 Nieuws

De afgelopen weken is het af en toe prachtig weer geweest, vooral heerlijk fietsweer. Voor mij een prachtige gelegenheid om de openbare Kunst in Driebergen op te zoeken. Door mijn oproep in mijn laatste artikel over 'dikke Tonnie', wat te lezen was in de krant van 18 oktober, ontving ik van een zeer vriendelijke gemeenteambtenaar een lijst van ALLE kunstwerken in de Gemeente Utrechtse Heuvelrug. Er stonden werken op die ik niet kende of waarvan ik de naam niet wist. Uiteraard ben ik deze ambtenaar zeer erkentelijk en in de herfstzon temidden van de duizenden goudgele bladeren ben ik ze bijna allemaal gaan bekijken.

Er zijn er een aantal echt de moeite waard, smaken verschillen weliswaar, maar het EI middenin het water voor de Otra Bandaflat aan de Faunalaan, dat ziet er toch geweldig uit! Geen idee wie de kunstenaar is/was, en ook geen idee wat de betekenis is van dit EI, maar het is apart, staat geweldig middenin de vijver stil te staan, met een net-geopende schil. Wat komt er uit? Wat zit er in? Bij een kunstwerk kun je allerlei vragen stellen en zoeken naar de antwoorden. Iedereen geeft een ander antwoord!

Bij de Brandweerkazerne staat ook een kunstwerk en ik bedoel niet 'De Grote Boog' ( deze titel heb ik eraan gegeven) voor het voormalige gemeentehuis. Tussen de struiken naast de kazerne staat op een kleine sokkel een beeldje van een kar, getrokken door een boerenpaard. Tamelijk klein, als je er voorbij rijdt of fietst zie je het niet eens, maar wat een mooi symbool voor een brandweerkazerne.

Het heeft een naam: 'de Gemeentekar'. Is dit de kar van de brandweer in vroeger tijden? Is dit de oude vuilniskar? Of is dit de kar voor verhuizingen van uitgezette dorpelingen? Wie het weet mag het zeggen, misschien is het wel figuurlijk bedoeld: het besturen van de gemeente Driebergen is als het trekken van een zware boerenkar door een langzaam paard.

Verderop staat voor het voormalige postkantoor aan de Hoofdstraat nog een kunstwerk: 'Fantasiedieren'. Eerst dacht ik dat het de dieren van het bekende sprookje waren: 'De Bremer stadsmuzikanten'. Maar nee, bovenop het werk zag ik horens die lijken op stierenhorens en een stier komt niet voor in het sprookje.

Enkele scholen in Driebergen hebben ook een echt kunstwerk op hun plein of voor de school. Zoals de Uilenburchtschool, die een enorme Uil voor hun gebouwen heeft staan. Waarom staat die Uil daar, speurend naar prooi? Wellicht woonden er vroeger, vóór de bebouwing in die wijk startte, veel uilen. Zelf woon ik in deze wijk en nog elke winter kun je in koude nachten de bosuilen horen roepen. Enkele jaren geleden nestelde er zelfs een bosuil in de buurt van de school en de buurt is wekenlang uit de slaap gehouden door de kreten en het gegil (!) van de jonge uilen! Dus de kunstenaar, Rien Goené, heeft een mooi symbool gekozen voor de school en buurt. Diezelfde kunstenaar heeft nog een beeld gemaakt voor een andere school in Driebergen, de school aan de Sparrenlaan, De Kring. Daar staat een beeldje van een schoolkind met een schooltas, op weg naar de klaslokalen. Erg toepasselijk.

De kunstwerkenopsomming is lang niet compleet, het beeldje op het terras van de Reiziger is niet genoemd, de paters voor de PetrusBandenkerk ook niet en het RVS torentje met rode banken achter de Seminarieflats dreigt in de vergetelheid te raken. Maar door de fiets te pakken en een rondrit te maken door het dorp en kunstwerken te ontdekken en - nog leuker - te fotograferen, worden ze niet vergeten. Kunstwerken staan op één plek hun 'werk' te doen; vragen oproepend, bewonderd te worden, een aanvulling voor hun omgeving te zijn en voor de omwonenden een blikvanger.

Kitty van Hove

kvanhove@planet.nl

advertentie
advertentie