Monic Slingerland over pelgrimages op PCOB vergadering

24 oktober 2012 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - De PCOB afdeling Driebergen houdt op maandagmiddag 12 november een bijeenkomst. De middag begint om 14.00 uur en vindt plaats in de Morgensterkapel, Melvill van Carnbeelaan 34, in Driebergen. De bijeenkomst heeft een feestelijk tintje omdat het op 12 november dertig jaar geleden is dat de afdeling Driebergen van de PCOB is opgericht.

Als gastspreekster is de Driebergse Monic Slingerland uitgenodigd, journaliste en columniste in onder andere dagblad Trouw. In mei van dit jaar was de heer Willem Bezemer te gast bij de PCOB. Hij vertelde toen over zijn beweegredenen om een pelgrimstocht naar Santiago te maken. Slingerland zal op 12 november vertellen over haar eigen ervaringen als pelgrim en over het verschil tussen pelgrims van vroeger en pelgrims van nu.

Een belangrijk verschil tussen vroegere en hedendaagse pelgrimages is het feit dat voor de moderne mens het onderweg zijn, het liefst nog redelijk primitief, een belangrijke drijfveer is. Vaak ervaren zij het bereiken van het doel niet als het einde van de tocht. Pelgrims in vroeger dagen gingen uit avontuur en pas wanneer ze voor het graf van een Heilige stonden waren ze gelukkig en tevreden.

Monic Slingerland: ,,Ik ben met twee vrouwen op pelgrimstocht geweest, vijf weken lang. Per fiets van Canterbury naar Rome. Zeker, we zijn in Rome aangekomen, maar ik ben nog altijd onderweg, al bijna drie jaar. Eens een pelgrim, altijd een pelgrim. Het gaat nooit over. Wie eenmaal aan zo'n tocht begint, blijft eeuwig op pad. Onderweg kan je niet anders dan hulp vragen. Een plaats om te slapen, een plaats om te eten en een plaats om de fiets te repareren. Daar zijn anderen voor nodig. Elke dag wordt de pelgrim handiger. En elke dag groeit het vertrouwen.''

Gasten welkom bij de bijeenkomst. Bij vervoersproblemen bellen naar (0343) 512 716.

advertentie
advertentie