Toenemende belangstelling voor fairtrade

25 oktober 2012 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - ,,Het accent ligt nu op het binnenhalen van nieuwe deelnemers”, zegt Clemens Egelie. ,,Na het grote feest in maart gaat het nu om onderhoudswerk. Want de titel Fairtrade Gemeente wordt niet stilzwijgend verlengd, ieder jaar kijkt men opnieuw naar de criteria.” Egelie was vorig jaar de aanjager van de campagne om de gemeente Utrechtse Heuvelrug deze eervolle titel te bezorgen. Dankzij een energieke werkgroep en opvallend veel animo bij bedrijven en organisaties, kwam die titel snel binnen handbereik. Tijdens een feestelijke bijeenkomst in maart van dit jaar werd de eretitel door Jacobine Geel officieel aan burgemeester Naafs uitgereikt. Intussen zijn acht maanden verstreken en vandaag start de landelijke Fairtrade Week. Een mooie gelegenheid, vindt Egelie, om een overzicht van de actuele stand van zaken te geven.

door Jan de Beer

Uit zijn opsomming wordt al gauw duidelijk dat fairtrade nog steeds in de lift zit. Recent onderzoek heeft aangetoond dat meer dan de helft van de Nederlanders wel eens fairtrade-producten koopt. Dat is een toename van 30 procent in vergelijking met 2009. ,,Er is steeds meer belangstelling voor duurzaamheid en bijvoorbeeld voor de vraag: waar komt het voedsel vandaan?”, zegt Egelie. ,,Voor sommige producten geldt dat in het bijzonder. Ik denk dat chocolade over enkele jaren 100 procent Fairtrade zal zijn.”

Ook het aantal gemeenten dat de fairtrade-titel heeft verworven stijgt gestaag. Utrechtse Heuvelrug was begin dit jaar de 22-ste en inmiddels staat de teller op 25: onlangs heeft de ook de gemeente Venlo zich bij deze eregalerij gevoegd. ,,De burgemeesters van deze 25 gemeenten zetten zich actief in om fairtrade bij hun collega’s onder de aandacht te brengen”, vertelt Egelie. ,,Aan alle andere Nederlandse gemeenten hebben zij hierover onlangs een brief gestuurd, ook burgemeester Naafs."

Lees het hele verhaal in NieuwsbladDeKaap.nl/StichtseCourant.nl van deze week.

advertentie
advertentie