Afbeelding
Archief BDUmedia

Stevigere aanpak hennepkwekers

22 oktober 2012 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - De gemeente Utrechtse Heuvelrug, politie, woningcorporatie Heuvelrug Wonen, Woningbouwvereniging Amerongen en Woningbouwvereniging Maarn tekenen woensdag het lokale hennepconvenant en het convenant screening aspirant huurders ondertekend.

Hennepconvenant

Het hennepconvenant moet bijdragen aan een betere aanpak van de wietteelt en dat is beslist nodig volgens burgemeester Frits Naafs. ,,Een hennepkwekerij zorgt voor veel overlast in de omgeving en maakt de buurt onveilig. Het gaat vaak om grote kwekerijen met honderden planten. De daders tappen illegaal stroom af en de kans op brand is veel groter. Daarnaast veroorzaakt een kwekerij schade en overlast door lekkage, stank en schimmelvorming. Hennepkwekers tasten zo het leefklimaat in de woonwijken aan. Ook willen we met dit convenant een signaal afgeven dat we deze praktijken hier niet tolereren.''

Illegale hennepteelt werd altijd al aangepakt, maar de werkafspraken in dit convenant zorgen ervoor dat deze criminaliteit nog steviger kan worden aangepakt. Dit kan voor de gepakte kweker verregaande financiële gevolgen hebben omdat wederrechtelijk verkregen voordeel wordt verhaald. Verder kan een kweker geconfronteerd worden met huisuitzetting en gevangenisstraf.

Screening aspirant huurders

Het convenant screening aspirant huurders is bedoeld om overlast in kwetsbare objecten/straten in de gemeente te voorkomen. Vanaf 2013 kunnen gemeente, politie en corporatie straten of complexen aanwijzen waar woningzoekenden worden gescreend als ze zich in willen schrijven. Deze maatregel wordt alleen toegepast wanneer er in het verleden sprake is geweest van ernstige overlast en criminele activiteiten. Het is de bedoeling in Driebergen-Rijsenburg hiervoor de Janshof en de Hermanshof aan te wijzen.

advertentie
advertentie