25 Jaar hagediensten in Doorn en Driebergen

18 oktober 2012 om 00:00 Nieuws

DOORN/DRIEBERGEN - De Oecumenische Hagediensten vieren op zondag 18 november het 25-jarig bestaan met een feestelijke dienst in de kapel van Bartiméus aan de Arnhemse Bovenweg in Doorn.

Het initiatief voor de Hagediensten ontstond in 1987 onder gelovigen uit Driebergen en Doorn met een uiteenlopende kerkelijke achtergrond. Vooral mensen die al eerder deel uitmaakten van groepen die eigen diensten hadden. Zoals rond de jaren '70, toen er een groep was die diensten bezocht in de aula van De Horst. Anderen bezochten de oecumenische diensten van Arca Pacis in Driebergen, waaruit de Ark van Vrede ontstond die tenslotte één werd met de Hagediensten. Een derde stroming kwam voort uit Hervormd Groot Doorn, dat jarenlang eigen diensten had in het conferentieoord van de Bondsspaarbank in Doorn.

De naam Hagediensten verwijst naar het terrein van de instelling die oorspronkelijk Bartiméushage heette. De Hagediensten hebben daar in de kapel onderdak gevonden. Na enkele jaren is gekozen voor de structuur van een vereniging.

Vaste voorgangers zijn er niet. Ook de wisselende voorgangers, vrouwen en mannen, komen uit verschillende windrichtingen. De zelfwerkzaamheid is groot. Zo wordt elke dienst onder leiding van een lid van de liturgiecommissie door enkele gemeenteleden samen met de voorganger en de muzikant voorbereid.

De Hagediensten hebben vanaf het begin de schijn van sektarisme willen vermijden. Onder de voorgangers zijn dan ook predikanten en anderen uit kerken in de regio. Omdat de diensten eens in de 14 dagen worden gehouden, kunnen leden/deelnemers aan meer diensten deelnemen. Vrijwel iedereen is ook lid van een kerkgenootschap.

De Missie, zoals omschreven op de website www.oecumenischehagediensten.nl, kenmerkt de Hagediensten onder meer met deze woorden: 'een gemeenschap van onderaf, die functioneert met een grote mate van participatie en zelfwerkzaamheid van alle deelnemers, een lerende gemeente van mensen onderweg, die zoeken naar nieuwe wegen, die 'gaan waar geen weg is' in de wereld van vandaag.'

Op 18 november zal Ineke Vos de jubileumdienst voorgaan, om 10.30 is de start van de dienst.

advertentie
advertentie