Kritische blik op ‘groene’ bouw

18 oktober 2012 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - Het plan van de ‘groene’ Triodos-bank om op het Driebergse landgoed De Reehorst een nieuw hoofdkantoor te bouwen, wordt nauwgezet gevolgd door meerdere belangenorganisaties. Triodos, die zichzelf afficheert als ‘één van de duurzaamste banken ter wereld’, heeft zich met het ambitieuze bouwplan in dit gevoelige gebied aan de rand van de Ecologische Hoofdstructuur enigszins in het verdachtenbankje geplaatst. ,,Waarom moet hier zo’n enorm complex komen, terwijl er elders in het land zeven miljoen vierkante meter kantoorruimte leeg staat?”, heeft de Stichting Driebergen-Rijsenburg Vroeger en Nu zich afgevraagd.

Plannen Triodos worden scherp geobserveerd

door Jan de Beer

Het antwoord zou kunnen luiden dat dit een logische stap is omdat Triodos eind vorig jaar het complete landgoed heeft overgenomen van Stichting De Reehorst. Maar het gegeven dat die aankoop juist afhankelijk was gemaakt van de voorwaarde om er een groot kantorencomplex op te bouwen, werpt hier toch ook een ander licht op. Overigens had Triodos al veel langer nauw contact met De Reehorst. Met de vestiging van de bank aldaar, zo luidt de verklaring, kan het mes nu aan twee kanten snijden. Het nieuwe hoofdkantoor staat in een ‘bij de bank passende’ omgeving en het onderhoud van die omgeving is dankzij deze milieubewuste plutocraat veiliggesteld. Triodos heeft aangekondigd de cultuurhistorische waarden van het landgoed te zullen bewaken en, ondanks de grootschalige nieuwbouw, zo mogelijk te zullen versterken. Vorige maand vond op het landgoed reeds een inspiratiesessie plaats waarbij mensen van adviesbureau Arcadis samen met de directie van de bank hebben rondgewandeld om ideeën op te doen voor verantwoorde nieuwbouw in combinatie met de ontwikkeling van het landschap.

Gezochte argumenten

Toch worden door organisaties als Vroeger en Nu, Tussen Heuvelrug en Wetering, maar ook het IVN en Natuurlijk Zeist West, flink wat kanttekeningen geplaatst bij de Triodos-ambities. Al in een vroeg stadium werden deze organisaties door Triodos betrokken bij de bouwplannen. Maar over de wijze waarop zij mochten ‘meedenken’ zijn de commentaren niet echt juichend. ,,Het is ons duidelijk geworden dat de Triodos-bank van meet af aan gezocht heeft naar argumenten om de gemaakte keuzes te rechtvaardigen”, meldt Vroeger en Nu. ,,Men wil hoe dan ook op dit landgoed een nieuw hoofdkantoor en wel binnen een straal van 300 meter van het station.” Een voorstel van de belangenorganisaties om de bouw te combineren met de ontwikkeling van een nieuw landgoed in het zuidwestelijk deel van het gebied en het bestaande landgoed in tact te laten, werd door Triodos terzijde geschoven. Het argument hierbij was dat het voor medewerkers niet acceptabel zou zijn om meer dan 300 meter van het station te moeten lopen. ,,Dat is voor een bank als Triodos niet erg overtuigend”, vindt Vroeger en Nu.

Meer in de StichtseCourant.nl/NieuwsbladDeKaap.nl van donderdag 18 oktober

advertentie
advertentie