Afbeelding
Archief BDU

Leren observeren en signaleren

18 oktober 2012 om 00:00 Nieuws

MAARN - ,,Bewust worden van wat u ziet, dat hopen we te bereiken vanavond.” Zo begon de workshop observeren en het geven van signalementen door de politie vorige week in het dorpshuis in Maarn. De drieduizend Burgernet-deelnemers in de gemeente waren uitgenodigd.

‘Grijp niet zelf in, maar bel het alarmnummer’

door Monique José Timmermans

De interessante avond vol interactie stond in het teken van ‘de week van de inbraak’. En dit keer ging het niet over hoe het eigen huis te beveiligen tegen ongenode gasten, maar preventief te werk gaan door te signaleren op straat. Twee politiemannen - Daan en Farid - van een speciaal burgerteam dat werkt in het westelijk deel van de provincie gaven de workshop.

,,Iedereen heeft wel eens dat ‘klopt-dit-wel-onderbuikgevoel’ bij dingen die hij ziet op straat. Na vanavond hopen we dat u wat u signaleert kunt benoemen en de politie belt.” En veel vaker dan men denkt kan dat door 112 te bellen. ,,Daar redt je levens mee, maar je vangt er ook boeven mee. Dat wordt door de destijds gekozen slogan te vaak vergeten”, benadrukt Daan. ,,Maar ook 0900-8844 zal snel doorschakelen naar 112 als er reden voor is.”

Daan legt uit wat er gebeurt als 112 wordt gebeld. ,,De centralisten kunnen meer dingen tegelijk en zijn met z’n tweeën. Daar waar de een met u praat om meer details te horen, onderneemt de ander actie. Hulpdiensten worden dus gelijk aangestuurd, zonder dat u het merkt.”

Afwijken van norm

En dan het feitelijke doel van de avond. ,,Wat is de norm in uw straat?”, vraagt Daan. Mensen die op bepaalde tijden naar hun werk gaan en thuiskomen, honden die worden uitgelaten en dergelijke bepalen het normale patroon. Afwijkend gedrag valt op. ,,Spreek iemand die rondhangt of een paar keer langsloopt vriendelijk aan, vraag of je kunt helpen.” Een kwaadwillende wordt hiermee uit de anonimiteit gehaald en zal al dan niet met een smoes vertrekken. Een inbreker zal volgens de politiemannen zo lang mogelijk opereren zonder strafbare feiten te plegen.

Vanaf de volgende stap adviseert de politie niet meer zelf in te grijpen maar 112 te bellen. De inbreker brengt het benodigde werkmateriaal ter plaatse. ,,Inbrekerswerktuig verstopt hij liever in een tuin dan het bij zich te dragen.” Hij oefent nog een keer de te nemen actie, gaat over tot de daadwerkelijke inbraak en vlucht. Liggen de kansen echter voor het oprapen doordat ramen of deuren niet goed zijn afgesloten, slaat hij gelijk toe.

Een goed signalement is hetgeen waarmee de burger de politie op het juiste spoor zet. ,,Gevlucht richting kerk, snelweg of tankstation is voor de dienstdoende en niet ter plaatse bekende politieman duidelijker dan een straatnaam.” Een kenteken van een auto is belangrijk. Merk, type en kleur moet men echt zeker weten, anders omschrijven als busje, station,, donker. ,,En we komen verdachten tegen die onder hun donkere jas een rode hebben en onder hun spijkerbroek een joggingbroek. Een petje is ook snel vervangen door bijvoorbeeld een bril.” Huids- en haarkleur, baardgroei en schoenen zijn moeilijker snel te veranderen.

advertentie
advertentie