Viermaal winst voor volleyballers

24 september 2012 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - De vier ploegen van Volleer en Enervo begonnen de nieuwe volleybalcompetitie met winst. Enervo had een droomstart met tweemaal 4-0 tegen Vives 2 (Vrouwen) en DOS Schoonhoven (Mannen). Bij Volleer debuteerden de mannen met 2-3 uitwinst bij Irene 4. De Vrouwen keerden met 1-3 winst tegen Cito 2 terug naar Leersum.

Enervo

Vives 2 bleek een mooie tegenstander voor de Enervovrouwen om hun debuut in de Promotieklasse glans te geven. Aanvoerster Chantal de Bree: ,,We waren behoorlijk onder de indruk van hun inslaan voor de wedstrijd, maar het bleek al snel dat de verdediging van Vives zwak was. Met veel servicedruk daarop konden we veel punten scoren.'' Enervo opereerde de hele wedstrijd als team, spelverdeelsters Iris Broekhoef van het tweede team leidde de aanval meer dan verdienstelijk en zo maakten de vrouwen van Enervo van hun eerste wedstrijd op het hogere niveau een mooi feest. In de tweede set werd Vives volkomen van het veld gespeeld. Verder spreken de cijfers voor zich: 25-19; 25-10; 25-18; 25-19. Chantal de Bree: ,,Omdat onze trainer er niet altijd bij zal zijn heeft Cora van Hasselt de coaching op zich genomen. Met haar rust langs de lijn, kunnen we voor meer verrassingen gaan zorgen.''

Ook de mannen begonnen voortvarend aan hun heroptreden in de Promotieklasse. DOS Schoonhoven was daarin op het allerlaatst toegelaten door een terugtrekking. Twee sets lang konden de gasten redelijk in het spoor blijven van Enervo, daarna was de thuisclub gewoon te sterk. Aanvoerder Erik Smit noemde het ,,een prettige start. DOS Schoonhoven kon weliswaar in de beginfase van de sets bijblijven, maar wij hebben in oefenwedstrijden geleerd ook setfinales te spelen. En zo kregen zij tegen ons geen schijn van kans.'' Nadat Enervo zo via 25-20 en 25-23 op een geruststellende 2-0 voorsprong was gekomen was de servicedruk en het slimme, degelijke spel van Enervo voldoende om ook de resterende sets met 25-18 en 25-15 naar zich toe te trekken.

Volleer

De mannen troffen in Irene 4 een lastige tegenstander. Tweemaal wist Volleer een voorsprong te nemen, maar Irene repareerde de achterstand even zo vaak. In de vijfde set was Volleer definitief de sterkste. Bij Volleer was Stephan Wendling afwezig en nadat Erwin Schut met enkelproblemen moest afhaken betekende dat improviseren op de middenpositie. Rick Koudijs deed dat in de eerste set (20-25) naar behoren en ook nadat Jerrik Figge die positie had overgenomen bleef Volleer goed in de wedstrijd. De spannende tweede set ging weliswaar verloren (27-25), maar Volleer herstelde zich knap (23-25). Spelverdeler Bart de Geus maakte in de vierde set zijn debuut. Na die omzetting kostte het enige tijd voordat het ritme terug was (25-19), maar in de vijfde set leidde De geus Volleer naar de winst: 9-15. Al met al een eerste optreden waar Volleer tevreden op kan terugzien.

De vrouwen walsten twee sets lang over Cito 2 heen en lieten zich daarna een set afsnoepen. De winst in de vierde set was weer overtuigend, maar Volleer had onnodig een set afgegeven. Coach Luuk Jothmann was ondanks het setverlies tevreden: ,,Iedereen heeft gespeeld, Tirza Reimus en Laura Boltjes hebben een goed debuut gemaakt en ondanks de terugval in de derde set werd er in een hoog tempo gespeeld.'' In die derde set was Volleer even de focus kwijt. Na 12-25 en 17-25 zakte de concentratie weg. Men dacht: 'het zal wel goed komen', mar dat gebeurde niet (25-20). In de vierde set speelde Volleer weer op volle kracht. Libero Dagmar Wechgelaar heerste in het achterveld en Volleer kon zich aanvallend uitleven: 11-25.