Afbeelding
Foto: Paul Nolens/BDU

Rumoer rond de Twee Marken

Nieuws

MAARN - Het Maarnse raadslid Gera Hensbergen (BVH) heeft in de raadscommissie Samenleving aandacht gevraagd voor de Twee Marken. Bram Tijsseling, voorzitter van de stichting die eigenaar is van het gebouw, sprak bij de commissie in over de toekomst van de voorziening die onder druk staat nu de subsidiekraan steeds verder dichtgedraaid wordt.

Commissie bewuster van dorpsbelang

door Monique José Timmermans

De cursusruimte van Maarn Wijzer is met kunst en vliegwerk behouden voor het gebouw, maar het vertrek van de peuterspeelzaal in januari valt een huurder weg. Nu ook de bibliotheek haar huisvesting heroverweegt ontstaat mogelijk een nog grotere inkomstenderving voor de sociaal culturele voorziening in het dorp.

,,We zijn geen organisatie met winstoogmerk, maar een stichting met een taak. Het gebouw, waarin wij de Maarnse verenigingen ruimte bieden voor hun activiteiten en de dorpshuisfunctie in Maarn in stand houden.”

De dagelijkse zorg voor de Twee Marken heeft de stichting naar volle tevredenheid uitbesteed aan een pachter, die commercieel moet zijn ingesteld. ,,De reden voor deze stap is dat het ons begin jaren 2000 duidelijk werd dat de lopende inkomsten - huur van zalen door Maarnse verenigingen - op lange termijn de uitgaven niet zouden dekken.”

Volgens Hensbergen is er bij de commissieleden meer bewustwording ontstaan over het dorpsbelang van de Twee Marken.

Er is meer beroering rondom de plek van de Twee Marken en omliggende gebouwen. Op termijn is de vestiging van een brede school voorzien in dit deel van het dorp. Tijsseling ziet mogelijkheden om een deel van de voorzieningen voor de brede school in de Twee Marken aan te bieden, zoals aula, sportzaal en bibliotheek. En daarmee zou gelijk tegemoet gekomen worden aan de wens van inwoners van Maarn om de bibliotheek in het dorpshuis te behouden.

Met een ingezonden brief houdt Jannie Broekhuis (te lezen op www.nieuwsbladdekaap.nl) een warm pleidooi voor de huidige bibliotheek die in haar ogen veel binding heeft met het dorpshuis en voldoet aan alle eisen van deze tijd: ,,Wat gaat er nu gebeuren? De inwoners van Maarn zijn blij dat het gemeentehuis weer een functie krijgt voor de gemeenschap en er wordt gekeken hoe dat ingevuld gaat worden. Tot mijn grote verbazing moet ik uit deze krant vernemen dat de bibliotheek er eventueel ook ingaat en wel in een ruimte half zo groot als we nu hebben. Alles wat met veel zorg en plezier is gemaakt, de dvd-collectie, Makkelijk Lezen Plein, gezellige zithoeken om te lezen, aparte hoek voor de kinderen, verdwijnt want dat kan er niet in bij het gemeentehuis. Moeders die nog even naar de bibliotheek komen voor de school uitgaat, de scholen zelf want het ligt centraal dus allemaal te doen voor moeders met leerlingen die boeken mogen uitzoeken.

Het Dorpshuis wat ons altijd helpt als we iets tekort komen, deuren open doen als iemand niet op tijd kan zijn (hoezo geen binding). Inwoners van Maarn-Maarsbergen: help ons om iets wat goed is te behouden.”

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
‘Het is gewoon leuk om mee te doen’ 10 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Crowdfunding voor rolstoelbus voor broertjes uit Driebergen 18 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Anne Laros maakt winnend ontwerp van monument valwind Leersum 2 jul, 13:52
PREMIUM
Afbeelding
Bewoners Doornse Vossensteinsteeg zijn verkeersoverlast beu 2 jul, 10:29
PREMIUM
Afbeelding
Siepie Roorda vijftig jaar lid van Aurora: ‘Veel veranderd, maar liefde voor muziek blijft’ 2 jul, 07:24
Afbeelding
Lokaal nieuws blijft op peil ondanks hogere energie- en papierprijzen 1 jul, 11:46
PREMIUM
Afbeelding
In korte tijd veel hulp voor Irpin: ‘Iedereen zet zich in voor de wederopbouw’ 1 jul, 07:30