Ingezonden: Koning, Keizer…

Nieuws

Afgelopen vakantie was ik in Duitsland. Maar voor mijn verhaal maakt het land niet zoveel uit. Het had ook Frankrijk kunnen zijn of Engeland of… vult u maar in.

Af en toe is de nood hoog en dan zoek je een toilet. En dat is in Duitsland nauwelijks een probleem. In iedere plaats zijn betrekkelijk eenvoudig openbare toiletten te vinden. In een plaats met de omvang van Driebergen vind je er minstens 2 of 3. Ze zijn schoon, voorzien van toiletpapier en allemaal gratis. In Engeland is het precies zo. En in Frankrijk zijn er veel 'sanisettes'; een hurktoilet, waarbij je zelf je toiletpapier moet meenemen, maar ze zijn er in elk geval.  En de hoeveelheid mensen die er gebruik van maakt is overal opvallend groot. Het is overduidelijk dat die toilethuisjes er niet voor niks zijn.

En dan weer terug in Nederland. Een zoektocht naar een openbaar toilet zal in Driebergen niet veel opleveren. Zelfs in Zeist weet ik er niet een te vinden. Ja natuurlijk, je kunt naar een cafeetje gaan, een kop koffie drinken en het toilet gebruiken, maar dat lijkt meer op koppelverkoop die ook nog eens averechts werkt. Mijn dochter vroeg onlangs bij de Hema in Driebergen of ze met haar peuter van bijna 3 jaar even van het toilet gebruik mocht maken. En het antwoord: helaas mevrouw….daar beginnen we niet aan. Niks tegen de Hema overigens, andere winkels zullen een soortgelijke reactie geven. Het zit kennelijk niet in onze cultuur. Plassen doe je maar thuis! Nederland is, na Luxemburg, het rijkste land van Europa. Maar voor een basisbehoefte als plassen hebben we geen geld of misschien wel geen aandacht. Zou Driebergen hier niet het voortouw kunnen nemen? Desnoods met een toiletcabine van Dixi op het dorpspleintje aan de Traay of parkeerterrein Appelgaard. Beter iets dan niets!

Hans Nouwens, Driebergen

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Complicaties in Driebergen: vijf nieuwbouwwoningen minder aan de Sportlaan 10 uur geleden
Afbeelding
Jeroen Hermkens en Nicolaas Wijnberg voor het eerst samen 11 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
U-complex voor Lange Dreef; eindelijk zicht op afronding Groene Tuinen 12 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Bemiddeling tussen boer en buurt; mediation moet einde maken aan de polarisatie 14 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Groen licht voor veehouder: ‘Ik kan vergunning niet weigeren,’ zegt Naafs 16 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Spectaculaire hippische topsport op Landgoed Maarsbergen 17 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Nieuw vakantiehuis geopend in Doorn: ‘Vakantie moet voor elk mens mogelijk zijn’ 20 uur geleden