Afbeelding
Foto: Paul Nolens/BDU

Ameronger schrijft over tabaksschuren

11 september 2012 om 00:00 Nieuws

AMERONGEN - Cees Delfgou uit Amerongen heeft een boek geschreven met de titel ,,Amerongse Tabaksschuren - Ontwikkelingen door de eeuwen heen''.

Dit boek belicht onder meer de ontwikkelingen van het ''ankergebint,, (de basis voor de tabaksschuren) en geeft een omschrijving van de gebruikte materialen. Aan de hand van een scala aan tekeningen en foto's wordt dit in het boek verduidelijkt. Ook laat Delfgou in het boek afbeeldingen zien van diverse gebouwen in Amerongen waarvan de vorm ontleend is aan tabaksschuren. Veel schilders vonden ook inspiratie in tabaksschuren. Dit gelet op afbeeldingen van schilderijen in het boek. In het hoofdstuk ,,Wetenswaardigheden'' zijn korte anekdotes opgenomen die afkomstig zijn van diverse Amerongers.

Met een maquette geeft hij zijn architecturale visie weer om in deze eeuw, en ver in de toekomst, prettig en gezond te kunnen leven en werken in een voormalige tabaksschuur. In het toebehorende supplement wordt een chronologisch overzicht gegeven van de tabakscultuur in Amerongen en termen die behoren tot de tabakscultuur in het algemeen.

De Ameronger heeft besloten de opbrengst van zijn boek volledig te schenken aan het ,,Team Jumbo Sisters'' in Amerongen. Een damesgroep die plaatselijk en regionaal gelden inzamelt voor de bestrijding van borstkanker voor de landelijke stichting ,,A Sisters Hope''.

Het eerste exemplaar van het boek wordt dan ook overhandigd aan de Nederlandse vertegenwoordigster van de Stg. A Sisters Hope: Martje Hoekmeijer. Dit gebeurt tijdens de presentatie van het boek op dinsdag 18 september om 19.15 uur in het Informatiecentrum Tabaksschuur van de Stichting Het Utrechts Landschap aan de Veenseweg 8 in Amerongen.

Mensen die het boek willen aanschaffen, zijn uitgenodigd om vanaf 18.45 uur bij de presentatie aanwezig te zijn in het Informatiecentrum Tabaksschuur waarbij men de mogelijkheid heeft dit boek te kopen.

Martje Hoekmeijer en vele andere dames zullen aansluitend op de presentatie en de ontvangst van het eerste exemplaar, een bezoek brengen aan ,,A Sisters Hope Ladies Night'' die op dezelfde avond vanaf 20.00 uur wordt gehouden in Restaurant Hotel Buitenlust aan de Burg. Jhr. H v.d. Boschstraat 13 in Amerongen. Linda van der Lans van organisatiebureau Lans Productions uit Leersum organiseert deze Ladies Night in opdracht van het Team Jumbo Sisters. De opbrengst van deze Ladies Night komt ook weer ten goede van A Sisters Hope. En, ook bij ''A Sisters Hope Ladies Night'' zal het boek van Delfgou worden gepresenteerd en verkocht.

advertentie
advertentie