Filosofie in Driebergen

10 september 2012 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - Komend najaar start er weer een filosofiecursus in Driebergen. Het thema zal ditmaal zijn 'De Darwinisering van ons wereldbeeld'. Ruim 150 jaar geleden maakte Darwin zijn evolutieleer wereldkundig. Sindsdien is er vrijwel geen wetenschapsgebied dat niet door die theorie werd beïnvloed. Hetzelfde geldt voor de filosofie. Darwin rekende af met de gedachte dat de werkelijkheid uit onveranderlijke 'essenties' zou bestaan.

Wat betekent het darwinisme voor het godsgeloof? Wat zijn de consequenties voor onze kijk op de mens en zijn (vrije) wil? En daarmee ook voor de moraal? Zijn we inderdaad niet meer dan voertuigen voor de verspreiding van genetische informatie? Hoe verhouden zich cultuur en natuur? Kunnen we natuurlijke processen beïnvloeden of zijn we niet meer dan een speelbal. Deze en verwante vragen staan in deze cursus centraal.

Data: Vrijdag 12 en 19 oktober, 2, 16 en 30 november en 14 december. Tijd: 10.00 tot 12.00 uur. Plaats: Openbare Bibliotheek Driebergen. Info/Opgave: Jan Prins, tel. 0343-521775 of e-mail: prijan@hetnet.nl. Zie verder: www.everyoneweb.com/denkwerk.

advertentie
advertentie