Spitsstroken A12 bij Driebergen gereed

3 augustus 2012 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - De spitsstroken op de A12 tussen Driebergen en Veenendaal zijn afgelopen vrijdag in gebruik genomen. In anderhalf jaar is over 30 kilometer de A12 tussen Utrecht Lunetten en Veenendaal verbreed met extra rijstroken en spitsstroken. Met de ingebruikname van de spitsstroken tussen Driebergen en Veenendaal is de verbreding van de A12 een feit, ruim twee jaar eerder dan oorspronkelijk gepland. De extra rijstroken tussen Lunetten en Bunnik en Bunnik en Driebergen waren al eerder opengesteld voor het verkeer.

De extra rijstroken en spitsstroken op de A12 tussen Utrecht Lunetten en Veenendaal leveren een forse hoeveelheid extra wegcapaciteit op. In de nieuwe situatie kunnen er per uur anderhalf keer zoveel voertuigen over de weg rijden. Tussen Bunnik en Driebergen is dat zelfs twee keer zoveel. Dat resulteert in tijdwinst voor verkeer en ondernemers. Ook de omgeving profiteert, volgens Rijkswaterstaat. Dankzij de versnelde oplevering van de extra rij- en spitsstroken was de duur van de hinder voor de omgeving door de bouw minder lang. Verder zijn er om de hoeveelheid geluid te verminderen nieuwe geluidsschermen geplaatst en is over bijna het gehele traject een tweede laag stil asfalt aangelegd.

De grootschalige bouwwerkzaamheden voor de wegverbreding A12 Utrecht Lunetten-Veenendaal zijn in mei 2011 gestart. Bij de start werd ervan uitgegaan dat het project zo snel mogelijk, maar uiterlijk in maart 2013 gereed zou zijn. Dat was al bijna twee jaar eerder dan oorspronkelijk gepland. Met de openstelling van de rijstroken per 3 augustus, is de oplevering van de extra rijstroken ten opzichte van de oorspronkelijke planning in totaal ruim 2 jaar eerder.

Resterende werkzaamheden

Het totale werk is met de realisatie van de wegverbreding nog niet klaar. De afwerking van de viaducten en de beide ecopassages over de A12, het verbeteren van aansluitingen van het lokale wegennet op de A12 en het plaatsen van beplanting zijn voorbeelden van werkzaamheden die nog moeten gebeuren. Naar verwachting is het totale project in maart 2013 gereed.

Gebruik spitsstroken

De spitsstrook tussen Bunnik en Driebergen is de rijstrook aan de linkerkant van de snelweg die alleen tijdens drukke momenten open is voor verkeer. Een spitsstrook gaat open bij een bepaald aantal auto's per uur per rijstrook en alleen als deze veilig kan worden opengesteld. De spitsstrook is open als een groene pijl boven de strook zichtbaar is. De maximumsnelheid is, als de spitsstrook open is, 100 kilometer per uur.

Meer informatie over de wegaanpassing is te vinden op www.rijkswaterstaat.nl/a12utrechtveenendaal of via de gratis informatielijn 0800 - 8002 (ma t/m zo 06.00 - 22.30 uur).

advertentie
advertentie