Ans Koster gymt al tachtig jaar

2 augustus 2012 om 00:00 Nieuws

MAARN - Onder het motto ‘blijven bewegen’ gymt Ans Koster al 80 jaar. De inmiddels 91-jarige inwoonster van Maarn zorgt daarnaast met haar wandelingen en andere activiteiten voor een gezonde portie dagelijkse beweging.

Het motto van de 91-jarige: ‘blijven bewegen’

door Monique José Timmermans

Met het klimmen van de leeftijd zijn de gymtoestellen aan de kant gezet en hebben ze plaatsgemaakt voor een stoel om op te zitten. ,,Na een knie- en heupoperatie heb ik moeite om van de grond op te staan dus daarom doe ik mee met de ‘gym-op-stoel’-groep. Het is niet zo leuk als de gym van vroeger, maar nodig.”

De sportieve Koster is ervan overtuigd dat gymnastiek de basis van alles is. ,,Alle spieren komen er bij in beweging. Ik raad het daarom iedereen aan.” Het bewijs leverde ze zelf toen ze na haar heupoperatie veel sneller herstelde dan haar medepatiënten.

Als 10-jarig meisje hing Koster al aan de ringen, ze turnde in Utrecht en bleef ook na haar verhuizing naar Maarn per trein en fiets de sportvereniging in die plaats trouw. ,,Ik volleybalde er ook enthousiast en daarnaast zwom ik ook vaak.”

Later stapte ze over naar het Maarnse DOO - Door Oefening Ontwikkeling - een gymvereniging die op maandag tot en met donderdag verschillende groepen kende. Wilma van Vliet is jarenlang de gymlerares geweest. ,,Het was zo’n leuke tijd, met verschillende leeftijdscategorieën van 3 jarigen tot 80 jarigen.”

DOO maakte een bloeiperiode door. Van Vliet introduceerde gym op muziek en verzon iedere week wat anders om te doen. ,,Ik hou wel van een beetje pittige muziek, zoals Luv, om op te gymmen. Dat zijn de leukste lessen geweest”, herinnert Koster zich. Volgens Van Vliet had DOO ook een goede aan Koster. ,,Ze was niet alleen bestuurslid, maar ook bijzonder creatief.”

Zo maakte Koster truien met Olympische ringen erop voor tijdens de wedstrijden en schoentjes die als mascotte aan tassen gehangen konden worden. ,,Als er veel gemaakt moest worden, zette ik ook anderen aan het breien. In het maken van de schoentjes was ik zo handig geworden, dat ging bijna automatisch. In de trein borduurde ik dan DOO erop.” Ook vele zelfgemaakte kerstattenties waren van de hand van Koster.

DOO is in 2001 opgeheven. De gymlessen werden eerst voortgezet door Maarn Wijzer en nu door Welnúh.

advertentie
advertentie