Bloemencorso Leersum: 50 jurken, het is mooi geweest

26 juli 2012 om 00:00 Nieuws

LEERSUM - Het komende Bloemencorso staat bol van de jubilea. Mede daardoor zal het een extra groot feest worden. Maar het wordt ook het afscheid van Gerrie van de Garde-Veldhuizen. Selina van Viegen zal op 18 augustus haar laatste creatie dragen, want Gerrie stopt ermee. ,,Dit is het jaar van de ronde getallen: ik werd 75, het is het 60ste corso en het is mijn 50ste jurk.’’ Terwijl haar handen bezig zijn met de ornamenten voor die laatste jurk kijkt ze terug.

‘Ik vroeg als eerste: wat is je lievelingskleur?’

door Jan Meijer

De blauwe jurk van Bea Backers was in 1985 de eerste uit de lange reeks. ,,Aanvankelijk maakte ik de jurken samen met de leerlingen van mijn modevakschool als onderdeel van de opleiding. Maar omdat ik er zelf zoveel plezier aan beleefde ging ik steeds meer zelf doen, en uiteindelijk deed ik het allemaal alleen. Sommige Bloemenkoninginnen hadden een duidelijk beeld van hoe hun jurk eruit moest gaan zien, anderen hadden daar geen idee van. ‘Ik laat het helemaal aan jou over’, was dan meestal het antwoord. Ik begon altijd met te vragen wat hun lievelingskleur was en op basis daarvan maakte ik wat schetsen en kregen de jurken langzamerhand gestalte.’’ Nooit zullen de hoogheden zorgen hebben gekend over het resultaat, want iedereen wist dat het door Gerrie’s vakmanschap wel goed kwam.

Tot aan de laatste jurk hebben de creaties van Gerrie van de Garde veel bewondering geoogst. Het deed haar goed, maar nu sluit zij de reeks af: ,,Het is mooi geweest.’’ Dat geldt zowel letterlijk als figuurlijk.

Lees het hele verhaal over Gerrie van de Garde in NieuwsbladDeKaap.nl/StichtseCourant.nl van donderdag 16 juli.

advertentie
advertentie