Passend onderwijs op Maupertuus verder uitgebreid

21 juni 2012 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - Al vele jaren zitten op Maupertuus kinderen waarvoor 'passend onderwijs' nodig is. De school wil dit concept verder gaan uitbreiden.

Op Maupertuus zitten veel VMBO-T en HAVO-kinderen. De leerlingen die onder dit niveau functioneren, wil de school een dusdanig passend middelbaar onderwijs bieden dat ze door kunnen groeien naar MBO-1. Maupertuus wil een 'normale schoolwereld' creëren met de bekende voortgezet onderwijs vakken en doen, indien wenselijk, ook praktijkvakken.

Er wordt op de Driebergse school door de derdeklassers driemaal een snuffelstage van acht weken afgewerkt, zodat de kinderen zich kunnen oriënteren op hetgeen waarmee ze mogelijk later ook aan de slag willen. De praktijkvakken zijn onder meer koken, tuin, techniek, verzorging en tekenen/handvaardigheid. Deze vakken worden gefaseerd aangeboden gedurende alle leerjaren. Het 'passend onderwijsconcept' komt naar voren wanneer toekomstwensen van een leerling helemaal duidelijk zijn. Zo heeft een leerling horecapapieren op Maupertuus gehaald, een ander weer ICT-certificaten.

Wanneer de kinderen in klas 4 of, indien een extra jaar nuttig is, in klas 5 komen, wordt individueel gekeken hoe de afronding van de opleiding het beste gestalte gegeven kan worden. Er zijn op Maupertuus meerdere opties. Soms heeft een kind een bijzonder talent voor een specifiek vak en gaat het voor dat vak op voor VMBO-T Staatsexamen. Ook is er een samenwerking met het Openbaar Lyceum Zeist en kan via die route gekozen worden om leerlingen deelcertificaten 'Basis' of 'Kader' te laten halen. Tevens zijn er mogelijkheden om deelcertificaten te halen via het zogenaamde I.V.I.O.-systeem op de verschillende niveaus, en wel van niveau 1 (laagste MBO-nivo) tot en met niveau 4. Deze deelcertificatenexamens worden op Maupertuus afgenomen.

Maupertuus probeert alles zoveel mogelijk in overleg met de ouders te doen. Gezamenlijk worden stageadressen, leeropties en toekomstdoelen bepaald. Wanneer een leerling op het nivo van de praktijkschool eindigt, zal het door kunnen gaan naar de zogenaamde ML-stroom.

advertentie
advertentie