Veel onduidelijkheid over kazerne

12 juni 2012 om 00:00 Nieuws

DOORN - De strijd om de marinierskazerne is nog altijd niet gestreden. De cijferbrij die de vaste kamercommissie van defensie afgelopen maandag in Den Haag door zowel een delegatie van Zeeland als Doorn voorgeschoteld kreeg, bleek voor zoveel onduidelijkheid te zorgen dat er eerst een onderzoek wordt gehouden naar de gebruikte cijfers. Pas als alle gegevens duidelijk zijn, wordt er een besluit genomen over de toekomst van de mariniers. En of alles nog niet ingewikkeld genoeg is, deed ook Den Helder een gooi naar de huisvesting van het Korps Mariniers.

door Paul Nolens

Een delegatie van de gemeente Utrechtse Heuvelrug, met onder meer burgemeester Frits Naafs en oud-wethouder Roy Pamboer, was afgelopen maandag in Den Haag om voor het behoud van de Van Braam Houckgeestkazerne te strijden. Met het rapport dat Pamboer in januari heeft geschreven onder de arm, werden Naafs en de oud-wethouder bevraagd door de vaste kamercommissie van defensie.

De burgemeester heeft het idee dat er in Den Haag serieus rekening wordt gehouden met Doorn. ,,Eerst zou er niet eens een onderzoek komen naar de toekomstmogelijkheden voor het Korps Mariniers op de huidige locatie in Doorn. Dat de kamercommissie nu alle cijfers duidelijk wil hebben, duidt er op dat er naar ons verhaal geluisterd wordt", aldus Naafs.

De extra vragen over de cijfers in het rapport van de gemeente Utrechtse Heuvelrug zijn vandaag beantwoord worden door Naafs en de afgetreden wethouder Roy Pamboer. Dat er weer naar Den Haag afgereisd moest worden om het rapport van de gemeente te verdedigen, vindt de burgemeester geen probleem. ,,Het is niet zomaar iets waar over beslist wordt. Daar zet ik me voor in. Het blijft wel vreemd dat de cijfers in ons rapport zoveel vragen oproepen. De cijfers die wij hebben gebruikt, zijn door het Ministerie van Defensie aangeleverd."

Den Helder

Naast Zeeland en Doorn, wierp ook Den Helder zich in de strijd om het Korps Mariniers naar hun gemeente te krijgen. Naafs: ,,Het zou inderdaad ook kunnen dat het hele korps naar Den Helder gaat. Wij willen natuurlijk het liefst alles in Doorn, maar we zien ook wel mogelijkheden om samen te werken met Den Helder, door bijvoorbeeld een aantal onderdelen vanuit Doorn te verhuizen naar Den Helder." Dat laatste is niet nodig als de Van Braam Houckgeestkazerne wordt uitgebreid. Om te onderstrepen dat er uitbreidingsmogelijkheden in Doorn zijn, reisden vertegenwoordigers van de provincie Utrecht en het Utrechts Landschap met de delegatie van de Heuvelrug mee naar Den Haag. Zij verdedigden de stelling van de Heuvelruggemeente dat de kazerne uitgebreid kan worden in het bosrijke gebied aan de Mariniersweg.

advertentie
advertentie