Afbeelding
Foto: Paul Nolens/BDU

Revianen op bezoek bij Van Rompuy

Nieuws

DOORN - Zes leerlingen van het Revius Lyceum brengen 6 juni een bezoek aan het Europees Parlement in Brussel en ontmoeten de voorzitter van de Europese Raad, Herman van Rompuy.

Het Europaspel Eurocratië werd op 10 november op school gespeeld en leverde zes winnaars op. Tijdens het spel ontdekken de spelers dat de EU niet alleen uit democratische staten bestaat, maar dankzij het Verdrag van Lissabon zelf ook een democratie is geworden. De deelnemers gaan als lijsttrekkers van Europese partijen op verkiezingstournee door de Unie. Ze moeten verkiezingen winnen, uitdagingen afslaan, landen compleet krijgen en coalities smeden. De eerste speler die een gekwalificeerde meerderheid in de Europese Raad heeft, wordt als winnaar van het spel uitgeroepen tot President van de Europese Unie, voorwaarde dat z/hij ook over voldoende steun in het Europees Parlement beschikt. De zes winnaars op het Revius waren Karel Lukas Osinga en Lauren Punt (I21), Elna Memelink en Kylan Scheepstra (I31) en Adriaan van Steun en Fay Brasser (G31).

Herman van Rompuy zal de winnaars van het Europaspel, dat op 16 middelbare scholen gespeeld werd, op 6 juni om 11.45 uur in het Europees Parlement begroeten. De leerlingen gaan de Voorzitter van de Europese Raad vragen om hun antwoord bij de eerstkomende gelegenheid ook aan President Obama te vertellen. Het luidt: 'De EU is een Unie van democratische rechtsstaten die zelf ook een op het recht gebaseerde democratie vormt'.

Na de lunch gaan de finalisten in debat met Nederlandstalige EP-leden over hun kijk op de Unie en over mogelijkheden om een uitweg uit de crisis rond de euro te vinden. EP-leden en finalisten gaan ten slotte samen op de foto bij het spel!

De leerlingen vertrekken om 7.00 uur vanaf de Woestduinlaan in Doorn, onder begeleiding van docenten Pieter Creemer en Michel de Valk.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Feestelijk 70e Bloemencorso in Leersum: ‘Prachtig dat we dit weer meemaken’ 15 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (2): ‘Het brengt extra uitdagingen met zich mee’ 16 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Een moment voor een monument: De lange historie van het veer 13 aug, 07:30
Afbeelding
Lezing over het leven en de werken van Mondriaan in het Torenlaan Theater 12 aug, 17:35
PREMIUM
Afbeelding
Aldi vangt bot bij rechter: Bouwplan voor de Appelgaard op dood spoor 12 aug, 07:32
PREMIUM
Afbeelding
Subsidie voor bridgeles bij ABCD: ‘We willen mensen uit hun isolement halen’ 12 aug, 07:30
Afbeelding
Aangepaste dienstregeling tijdens Vuelta 11 aug, 16:47