Scholieren leren over duurzaamheid

29 mei 2012 om 00:00 Nieuws

DOORN - De bovenbouwleerlingen van basisschool De Ontdekkingsreis uit Doorn waren donderdag 24 mei al vroeg op pad. Zij hadden vandaag een leerzame en creatieve dag in het Universiteitsmuseum in Utrecht. Samen met vier andere scholen uit Utrecht en omgeving deden ze mee aan de Dag van de Duurzame School. Per school kregen de leerlingen een lezing van een wetenschapper en daarna gingen ze met een kunstenaar met een opdracht aan het werk.

De leerlingen van de Ontdekkingsreis hoorden van Carina van der Laan, werkzaam bij het Wereldnatuurfonds en onderzoeker in Borneo, een lezing over de gevolgen voor de natuur door de aanleg van palmolieplantages en het illegaal kappen van bossen. De leerlingen luisterden goed en stelden relevante vragen. Hierna kregen de bovenbouwers van kunstenaar Anton Klein de opdracht om een maquette te maken van een duurzame stad waarin hun school zou staan. Dit alles met kosteloos materiaal. Het ging hierbij om mogelijke ideeën die in de toekomst misschien haalbaar zijn.

De leerlingen gingen in groepjes aan de slag en kwamen met prachtige, innovatieve ideeën zoals een ondergrondse fabriek, een mast die bliksem kon omzetten in energie en er waren ideeën met wind-, zonne- en waterenergie. Een officiële jury beoordeelde de kunstwerken op originaliteit en creativiteit. Van elke school won één groepje. Sterre, Annemarijn, Ottelien en Brent waren de winnaars voor de Ontdekkingsreis. Hun kunstwerk mag een jaar op de tentoonstelling staan in het museum en zij mogen bij de opening zijn.

Van de vijf deelnemende scholen werd nog een algemene winnaar gekozen. De prijs voor meest innovatieve en creatieve school ging naar de Ontdekkingsreis. Alle leerlingen van de school mogen gratis naar het museum.

advertentie
advertentie