Samenwerking voor herstel heidetuin start op 2 juni

29 mei 2012 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - De leden van Tussen Heuvelrug en Wetering (THW) hebben in april 2011 het initiatief ondersteund om de heidetuin in Driebergen-Rijsenburg tegen verder verval te behoeden en weer in ere te herstellen. Rotary Club Driebergen-Rijsenburg en Stichting Vroeger & Nu hebben zich bij dit initiatief aangesloten en ook vanuit de gemeente Utrechtse Heuvelrug zijn positieve geluiden ontvangen van de verantwoordelijke wethouders en de ambtenaren. Met het initiatief van THW is er nu een unieke lokale samenwerking tot stand gekomen voor het herstel van de heidetuin.

Op zaterdag 2 juni zullen Tussen Heuvelrug en Wetering, Rotary Driebergen-Rijsenburg en Stichting Vroeger & Nu aanwezig zijn bij de eerste actie welke gezien kan worden als de kick-off voor dit project. Het betreft hier het plaatsen van een zitbank op een mooie zichtlocatie in de heidetuin. Het is de eerste zitbank van 275 stuks in Nederland die Van Lanschot bankiers aanbieden in het kader van hun 275 jarige bestaan. Wethouder Bert Homan zal persoonlijk aanwezig zijn om dit zitbankje in ontvangst te nemen en de nodige handelingen hiervoor verrichten. Tevens zullen de aanwezigen geïnformeerd worden over het plan en zal er een korte schoonmaakronde worden georganiseerd.

De initiatiefnemers nodigen ook andere verenigingen, clubs of organisaties uit om zich aan te sluiten bij dit unieke lokale initiatief tot herstel van de heidetuin. Aansluiten kan op verschillende manieren vanaf het verrichten van vrijwilligerswerk enkel keren per jaar of een financiële bijdrage en alles wat daar maar tussen kan liggen. De huidige staat van de heidetuin wordt gekenmerkt door minimaal herstel en onderhoud aan de heidevakken, de paden, en afzettingen. Er zijn op dit moment geen activiteiten specifiek gericht om het verhouten tegen te gaan en er worden geen of minimaal nieuwe heidesoorten aangeplant. Het ontbreken van kennis, toezicht op resultaat en beschikbare 'handen' zijn hier wellicht de oorzaak van. Daarnaast zijn de gemeentelijke budgetten op allerlei gebieden teruggeschroefd dus ook voor de heidetuin.

Op de ALV van THW van 24 april jongstleden is het conceptplan gelanceerd om verder verval van de heidetuin tegen te gaan en gefaseerd de heidetuin in ere te herstellen. Hiervoor is een plan van aanpak opgesteld welke op dit moment verder wordt uitgewerkt. Daarnaast zal er een gezamenlijk verzoek vanuit de betrokken organisaties naar de gemeente gaan om van de heidetuin een gemeentelijk monument te maken.

Iedereen is welkom op zaterdag 2 juni aanstaande. Er wordt om 10.00 uur verzameld bij de voormalige kwekerij van de heidetuin aan de wethouder Verhaarlaan. Vanuit daar zullen de aanwezigen naar de locatie in de heidetuin wandelen waar de zitbank geplaatst wordt. Vervolgens kan men ter plaatse geïnformeerd worden over de herstelplannen en zal een korte schoonmaakronde worden georganiseerd tot maximaal 12.00 uur.

Voor meer informatie, neem contact op met Lucas Servaas 06-55373760.

advertentie
advertentie