Nieuw boek: 'Wonen op historische grond'

15 mei 2012 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - Margreet de Jong-Kruiswijk en Arie Steenhuisen, twee bewoners van Park Seminarie, zijn in de geschiedenis van het Seminarie gedoken. In juni wordt hun boek 'Wonen op historische grond' gepresenteerd.

De twee auteurs beschrijven in het eerste deel de geschiedenis van het Grootseminarie Rijsenburg. Op dit internaat werden van 1857 tot 1968 jonge mannen opgeleid tot priester binnen de Rooms-Katholieke kerk. De lezer krijgt veel historische zwart-wit foto's te zien waarvan enkele tot nog toe nooit werden gepubliceerd.

Het tweede deel van het boek beschrijft de periode van 1968 tot1983 waarin de gemeenteraad, B&W en inwoners het maar niet eens konden worden over de nieuwe bestemming van het Seminarieterrein. Veel alternatieven zijn in die jaren naar voren gebracht; de meeste daarvan door het actiecomité 'Behoud Seminarie'. In die tijd raakte door leegstand, kraakacties en oefeningen door mariniers en brandweer het gebouw in verval. Na allerlei procedures (tot aan de Raad van State) werd in maart 1984 met de sloop van het Seminariegebouw gestart. Dertig procent van het terrein werd tussen 1985 en 1987 bebouwd met appartementen en bungalows.

Dé blikvanger van het Seminarieterrein is het halfronde witte appartementengebouw Park Seminarie dat uitkijkt op het Schaepman-monument aan de Hoofdstraat. Dit gebouw bestond op 1 februari 2012 alweer vijfentwintig jaar. Het tijdvak 1987 tot heden staat centraal in het derde deel van het boek. Er worden documenten aangehaald uit de tijd van de oprichting van de bewonersvereniging. Daarnaast zijn verschillende bewoners geïnterviewd. Dit gedeelte geeft een goed beeld hoe men deze woonomgeving door de jaren heen beleefd heeft. In dit deel van het boek staan foto's, ondermeer van de bouw van dit complex. Ook hiervan werd een aantal niet eerder gepubliceerd.

De integrale historie van het Seminarieterrein wordt in dit boek beschreven. Het is het een aanrader voor dié inwoners van de gemeente Driebergen-Rijsenburg die geïnteresseerd zijn in een boeiend stuk geschiedenis dat zich nog niet zo lang geleden in deze omgeving en op deze 'historische' grond heeft afgespeeld.

Vanaf zaterdag 2 juni is 'Wonen op historische grond' te koop bij boekhandel Jacques Baas aan de Traaij 4c te Driebergen-Rijsenburg. Beide auteurs zullen die dag aanwezig zijn om exemplaren te signeren indien gewenst.

advertentie
advertentie