Commotie rond Het Trefpunt

18 mei 2012 om 00:00 Nieuws

Als locatie voor Netwerk Dementie Utrechtse Heuvelrug, waar licht tot matig demente bejaarden dagopvang krijgen, is Het Trefpunt overwogen. Manna Plaisier (Welnúh) is lid van de werkgroep die de locatie aan de zuidoostkant van de gemeente zocht. ,,Er is in november gesproken met vertegenwoordigers van diverse belanghebbenden bij Het Trefpunt. Kort daarna hebben wij besloten dat Het Trefpunt te ingewikkeld werd. De Vereniging van Eigenaren (VvE) van Trompstaete maakte bezwaar en ook de splitsingsakte voorziet niet in dagopvang in die ruimte. Begin december kwam de nu gekozen ruimte bij de bibliotheek in Amerongen in beeld.”

Voornemen wethouder dupeert senioren MAARN - Er lijkt zich een soort Maarnse Goede Tijden Slechte Tijden af te spelen rondom de sociaal culturele ruimte Het Trefpunt in Trompstaete. Verhalen die in wezen niets met elkaar te maken hebben, zijn ineens verbonden als oorzaak en gevolg.

door Monique José Timmermans

De ongenuanceerde uitlatingen van bewoners van Trompstaete wordt nu alom genoemd als reden dat wethouder Elisabeth van Oostrum de huur van Het Trefpunt wil opzeggen bij eigenaar Woningbouwvereniging Amerongen. ,,Die twee hebben niets met elkaar te maken”, zeggen alle partijen echter. ,,De ruimte zou te duur en te luxueus zijn voor de ouderenverenigingen die er van de gemeente gratis gebruik van mogen maken.”

Sociaal belang

Het Trefpunt is uitsluitend bedoeld als sociaal culturele ruimte voor seniorenactiviteiten georganiseerd door verschillende organisaties. Vele honderden senioren komen er wekelijks voor handwerk of kaartclubjes, gym of gewoon een kopje koffie dat door vrijwilligers wordt gezet. ,,Opzeggen van de huur, waarover tot nu toe alleen gesproken wordt, gaat ten koste van deze gebruikers. Zij komen uit Maarn/Maarsbergen en soms Leersum of Amerongen en vormen de grootste groep naast ruim driekwart van de bewoners van Trompstaete die er regelmatig komt”, weet Ted Kuijpers, die naast het bijhouden van de reserveringen namens Anbo, PCOB en Welnúh ook seniorenactiviteiten organiseert voor het SPUH.

Het stoort Kuijpers dat er al meer dan een jaar door de wethouder over opzeggen wordt gesproken, zonder dat zij zich lijkt te bekommeren om de gevolgen voor Het Trefpunt en vooral voor de senioren. ,,Je haalt het hart uit een sociaal gebeuren. Er is geen geld om een ruimte te huren. Een voorstel voor alternatief of handreiking heb ik niet gezien.”

Voor de bewoners van Trompstaete is de ontmoetingsruimte in het gebouw een vast gegeven. ,,Wij hebben bij de aankoop van ons appartement een reserve aangelegd. Een pot met geld die door de gemeente beheerd wordt en voorziet in een jaarlijkse bijdrage in de huur tot het jaar 2028. Bij opzegging van het huurcontract na 10 jaar Trefpunt zullen wij het niet te gebruiken deel van de voorziening - 15 jaar huurbijdragen te weten ruim € 400.000 - opeisen.”

Maar, zo voegen de bewoners toe: ,,Het liefst willen we dat alles blijft zoals het is, met seniorenactiviteiten in Het Trefpunt.”

advertentie
advertentie