Kliko voor plastic afval

10 mei 2012 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - Wellicht krijgen Heuvelruggers in 2014 een extra kliko in de achtertuin. Naast bakken voor papier, GFT- en restafval staat de invoering van een inzamelcontainer voor kunststof op de politieke agenda.

Als het aan burgemeester en wethouders ligt, mogen inwoners zelf kiezen of ze de extra kliko voor de deur krijgen. Wie dat niet wil, kan het plastic afval zelf naar een verzamelpunt afvoeren. Door het instellen van een burgerpanel wil het college inwoners laten meepraten over het nieuwe plastic afvalplan. Raadsleden van verschillende partijen lopen echter niet warm voor een afhaalsysteem voor plastic. ,,Laten we vooral met twee benen op de grond blijven staan, want waar laat je in een eengezinswoning een derde afvalcontainer?'' vroeg Chantal van Steenderen (CDA) zich vorige week in de raadscommissie af. Ook Hylda van Amstel (VVD) heeft bedenkingen bij een extra kliko. ,,Voor kleine huizen wordt dat problematisch'', zei ze. SP-er Martin Jacobs pleitte daarom voor een Plastic Heroes-zak in plaats van een hinderlijke container.

Vuilniswethouder Bert Homan (VVD) begrijpt het probleem, maar vreest dat een wegbrengsysteem minder gescheiden plastic oplevert en dus minder duurzaam is. Bovendien levert de gescheiden inzameling van kunststof geld op. Homan wil de inzameling van huisvuil kostendekkend houden. Om een tariefverhoging te voorkomen, streeft hij naar een maximaal resultaat bij de gescheiden inzameling van kunststof.

advertentie
advertentie