Ouders strijden voor hun De Hoeksteen

Nieuws

LEERSUM - Leersumers hebben de smaak van het protesteren te pakken. Na de succesvolle lezersactie om de dorpsbibliotheek te behouden, zijn het nu de ouders van de christelijke basisschool De Hoeksteen die de strijdbijl hebben opgepakt.

door Michiel Schaaij

De ouders zijn ontzet over het voorstel om het schoolgebouw aan de Burg. van den Boschlaan te sluiten en de klassen te verhuizen naar zusterschool De Schakel in Leersum-Zuid. Volgens het oudercomité wordt de maatschappelijke functie van De Hoeksteen in één klap van de kaart geveegd. Ook de medezeggenschapsraad vindt dat een zelfstandige basisschool ten noorden van de Rijksstraatweg bestaansrecht heeft. Bovendien werpt de adviesraad zich op als gesprekspartner van het schoolbestuur. ,,Geïnformeerd worden is niet voldoende, we willen meepraten'', aldus voorzitter Jos Kagenaar. Hij heeft forse kritiek op het voorkeursscenario van het schoolbestuur en wil dat de ontwikkeling van de plannen voorlopig wordt stilgelegd. Het schoolbestuur heeft dat advies echter naast zich neergelegd.

Het boze oudercomité liet deze week in de commissie Samenleving van de gemeenteraad van zich horen. De kritiek op het schoolbestuur en op wethouder Elisabeth van Oostrum (D66) was niet mals. De verontruste ouders willen alles op alles zetten om De Hoeksteen als kwalitatief hoogwaardige school te behouden. ,,Kleinschaligheid in een veilige omgeving is belangrijk voor de ontwikkeling van onze kinderen'', zo viel maandagavond te beluisteren. Maar het oudercomité is bang dat ,,het schoolbestuur op de ingeslagen weg doordendert''. Vooral het inschakelen van een architect om de nieuwbouwplannen bij De Schakel vorm te geven, heeft kwaad bloed gezet. ,,Als we nu geen actie ondernemen, mogen we alleen nog maar voor de vorm meepraten'', aldus de gepikeerde ouders.

Daarnaast is ook de steun van wethouder Elisabeth van Oostrum (D66) voor het verhuisplan bij ouders in het verkeerde keelgat geschoten. ,,Gemeente, stop met de steun voor plannen die geen draagvlak hebben'', zo luidde de oproep van het oudercomité. Van Oostrum ontkent dat het besluit om beide scholen samen te voegen al is genomen, maar sprak nogmaals haar steun uit voor het plan om De Hoeksteen en De Schakel samen te voegen aan de Wethouder de Langelaan. ,,Draagvlak is belangrijk, maar we moeten ook naar de toekomst kijken'', zo reageerde ze stoïcijns. Van Oostrum zegde toe dat de architect twee opties naast elkaar gaat leggen: de verhuizing naar Leersum-Zuid wordt vergeleken met een renovatie van het oude schoolgebouw in Leersum-Noord. Volgens Van Oostrum is de architect onpartijdig, maar de wethouder liet zich wel ontvallen dat ,,het onderzoek is bedoeld om het draagvlak bij ouders te vergroten.''

advertentie
advertentie
Afbeelding
Lezing over het leven en de werken van Mondriaan in het Torenlaan Theater 1 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Aldi vangt bot bij rechter: Bouwplan voor de Appelgaard op dood spoor 11 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Subsidie voor bridgeles bij ABCD: ‘We willen mensen uit hun isolement halen’ 11 uur geleden
Afbeelding
Aangepaste dienstregeling tijdens Vuelta 11 aug, 16:47
Afbeelding
Welzijn, een levensnoodzaak! Column 11 aug, 16:00
Afbeelding
Groot feest tijdens La Vuelta bij De Markies van Carabas 11 aug, 13:00
Afbeelding
Toerisme-sector Heuvelrug ruimt zwerfafval Vuelta-parcours op 11 aug, 09:28