Veilige oversteek fietstunnel

10 mei 2012 om 00:00 Nieuws

MAARN - Jeffrey Kwee en Pieter-Matthijs Fegel maken zich ernstig zorgen over de veiligheid van hun en andere kinderen bij de oversteek van de Tuindorpweg ter hoogte van het nieuwe ‘Bakkerswegtunneltje’. De heren wonen zelf aan de zuid- en noordzijde van de tunnel in aanbouw.

‘Bocht in weg en hoge snelheid gevaarlijk’

door Monique José Timmermans

Het is volgens de twee vaders een fietsroute die met name door lagere schooljeugd veel gebruikt zal gaan worden vanwege de ligging tussen buitenschoolse opvang en voetbal in zuid en de basisscholen, dorpshuis, hockey en tennis in noord.

Voor Fegel - wiens tuin grenst aan de nieuwe onderdoorgang - is het onbegrijpelijk dat er al 5 jaar met hem gesproken wordt over de uitvoering van het tunneltje zonder na te denken over de aansluiting op het bestaande wegennet. ,,Ik heb daar zo vaak aandacht voor gevraagd, € 2,5 miljoen uitgeven aan de tunnel en vervolgens niet die laatste paar 10.000 euro om het echt goed af te maken.’’

Met zo’n 300 handtekeningen van ouders van jonge kinderen op zak, zijn Kwee en Fegel het gesprek met wethouder Bert Homan aangegaan, die toen beloofde ‘budget te zoeken voor uitvoering van de gewenste duurdere variant’. De gemeente vindt links en rechts van de oversteek een wegversmalling met paaltjes, zoals op het Poortse Bos, voldoende veiligheid voor de overstekende fietsers en voetgangers bieden. De kosten van deze variant 1 bedragen minder dan € 10.000,-.

Wegversmalling of vluchtheuvel?

Door de gemeente is vervolgens VBMM ingeschakeld. Die organisatie heeft tijdens de recente Algemene Ledenvergadering een platform geboden aan de gemeentelijke projectleider A12 Wiebe Bakker om in breder verband de twee nu op tafel liggende varianten te toetsen. Variant 1 naast variant 2, waarin men uitgaat van twee vluchtheuvels en een daaraan gelijk gekleurd middenstuk ter hoogte van de kruising, waardoor in twee etappes oversteken mogelijk moet worden. ,,De vluchtheuvels kunnen niet dichtbij elkaar geplaatst worden vanwege afbuigend verkeer naar en uit de Bakkersweg en de diverse uitritten van huizen.” Variant 2 is begroot op € 30.000,-.

De VBMM-leden hebben de gemeentelijke variant 1 resoluut naar de prullenbak verwezen en de discussie toegespitst op variant 2, waar aanpassingen en verbeteringen voor zijn gesuggereerd. ,,Dat is realistisch, variant 2 is ook niet zaligmakend en daar waar deskundigen of mensen met ervaring op dit vlak verbeteringen zien, horen wij dat graag. Veiligheid voor de kinderen is ons doel”, menen Kwee en Fegel.

Commissie Ruimte

Met het oog op de opening van de tunnel in de loop van dit jaar hebben de heren ingesproken bij de Commissie Ruimte. Deze heeft bij monde van Gerrit Boonzaaijer (SGP) verzocht om uitgewerkte voorstellen aan te leveren, zodat het onderwerp voor de volgende vergadering geagendeerd te worden. Met VBMM gaat de Maarnse vader aan tafel om verbeterpunten aan variant 2 toe te voegen.

advertentie
advertentie