Een bloem voor de Koningin

3 mei 2012 om 00:00 Nieuws

LEERSUM - Op Koninginnedag, bijna aan het einde van haar wandeling door Veenendaal, werd Koningin Beatrix geconfronteerd met een kunstwerk. Dat kunstwerk was een reusachtige bloem die, met de woorden van NOS-presentatrice Astrid Kersseboom, moest uitbeelden ‘hoe Veenendaal groeide van dorp naar stad’. De bloem bestond uit vijf bloembladen die door kinderen en kunstenaars uit Veenendaal waren ‘ingevuld’. Het frame, een constructie van zeven meter hoog, werd gemaakt door Leersumer Peter Jansen.

Peter Jansen maakt speciaal kunstwerk

door Jan Meijer

Peter Jansen is onder meer bestuurslid van het Leersumse Bloemencorso en hij vertelt hoe het allemaal is gegaan. ,,Het is allemaal ontstaan doordat ik in verband met het 60-ste corso bezig was om zo’n dertig ex-Bloemenkoninginnen op te sporen. Zo kwam ik in contact met Madeleine Last in Veenendaal, die in het kader van Koninginnedag bezig was met het maken van een kunstwerk. Het zou een bloem met vijf bloemblaadjes moeten worden in de vorm van de plattegrond van Veenendaal. Het was nog maar een idee en ze zocht iemand die zoiets kon maken.’’ Ze bleek bij Peter Jansen bij het goede adres, want als hij zo’n idee krijgt voorgeschoteld, dan geeft hij niet op voordat er ook een maakbaar plan op tafel ligt. En met zijn 104-jarig constructiebedrijf bleek het uiteindelijke plan ook uitvoerbaar. ,,Aanvankelijk was de bedoeling iets eendimensionaals te maken, maar dat werd te groot. Dus toen kwam het idee om maar in drie dimensies en ‘de lucht in’ te gaan. Dat idee sloeg aan en ik kreeg de vrije hand om het te realiseren.’’

Samen met Ben Verwijs die, ondanks het feit dat hij aan een rolstoel is gekluisterd, een onvermoeibare hulp bleek, werd er een gevaarte van uiteindelijk zeven meter hoog gemaakt. Toen konden kunstenaars Madeleine Last, Tineke Hakke, Suzanne Visscher en Carla van Laar de bloemblaadjes gaan invullen. ,,Zo’n gevaarte staat niet zomaar overeind. Joop Beekhuis zorgde voor een contragewicht van een stuk stelconplaat en Straal- en Spuiterij Evers uit Ederveen zorgde voor de afwerking door middel van scouperen - een soort metallic lak aanbrengen. Allemaal in het diepste geheim, want niemand mocht weten waarvoor het bestemd was.’’ Zaterdagmorgen vóór Koninginnedag in alle vroegte werd de bloem op transport naar Veenendaal gezet en wie goed heeft gekeken heeft het resultaat op tv kunnen zien.

De bedoeling is dat het kunstwerk een definitief plekje ergens in Veenendaal krijgt.

Goed doel

Peter Jansen besluit zijn verhaal, dat hoe dan ook een unieke ervaring voor hem is geweest. ,,Mogelijk wordt er nog een goed doel blij gemaakt. Alle materialen en werkzaamheden zijn belangeloos ter beschikking gesteld en nu hopen we dat er mensen zijn, die door middel van een bijdrage in die kosten de Stichting Neema Crafts wil helpen.

Mijn dochter zit momenteel in Tanzania voor een ontwikkelingshulpproject bij een kinderfysiopraktijk. Via de stichting kunnen daarvoor hulpmiddelen worden aangeschaft.’’

advertentie
advertentie