Straatnaambord voor 'tante Beb' en 'tante Jo'

23 april 2012 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - Burgemeester Naafs van de gemeente Utrechtse Heuvelrug zal tijdens de dodenherdenking in Driebergen bij het verzetsmonument aan De Wildbaan meedelen dat binnenkort een straatnaam wordt genoemd naar verzetsmensen uit de periode 1940 - 1945 die in Driebergen woonden.

Tijdens het oplezen van de twaalf namen van de omgekomen verzetsstrijders op het monument, dus even voor de twee minuten stilte, staat hij een moment stil bij de naam L.E. Holst (schuilnaam in de oorlog: 'tante Beb') en zal dan meedelen dat binnenkort het binnenplein achter de school aan de Akkerweg in Driebergen offcieel de naam 'Dames Holsthof' zal krijgen.

Dit slaat op de zusters Lammerdina Elisabeth Holst en Jacoba Maria Holst. Beide zusters woonden in de oorlog aan de Welgelegenlaan 29 en hadden een kindertehuis. In 1943 verbleven daar uitsluitend joodse kinderen. Op 15 november 1943 werden de kinderen, vermoedelijk door verraad, door de Duitsers afgevoerd. Via Westerbork kwamen de meeste van deze kinderen in Auschwitz terecht, waar zij om het leven werden gebracht. De zusters Holst werden naar het kamp Vucht getransporteerd. Beiden werden in een bunker met nog eens 72 andere vrouwen geperst. Tante Beb (Lammerdina) overleefde deze behandeling niet en haar zus ternauwernood. Zij (schuilnaam: 'tante Jo') werd later vrijgelaten en overleed in 1964.

In 2005 dienden de raadsleden Streekstra en Van Schaik in de gemeenteraad van Driebergen-Rijsenburg (dus voor de herindeling) een verzoek in om nog voor het eind van dat jaar een straatnaam toe te kennen aan mevrouw L.E. Holst. ,,Het is er uiteindelijk van gekomen'', aldus raadslid Sybe Streekstra.

advertentie
advertentie