'Behoud landelijk karakter Kersweg'

19 april 2012 om 00:00 Nieuws

AMERONGEN - Nadat een parkeerterrein aan het begin van de Kersweg definitief van de baan is, dreigt er een stukje verderop een nieuw gevaar voor dit unieke landschappelijke gebied aan de zuidkant van Amerongen. Dat dit gebied van de Utrechtse Heuvelrug met de waarneembare typische Amerongse niveauverschillen bescherming verdient, blijkt zowel uit de bestemmingsplannen 'Amerongen Kom' als 'Amerongen Buitengebied'. Toch dreigt tot verbijstering van actiegroep 'Zicht op Zuylestein' (bewoners Kersweg), Stichting Amerongen Intact en Vereniging Dorp en Natuur binnenkort het zo kenmerkende open en landelijke karakter van de Kersweg voorgoed verloren te gaan.

Jarenlang heeft de gemeente eerdere bouwinitiatieven aan de zuidzijde van de Kersweg pertinent geweigerd. Nu is wederom een nieuw bouwplan ingediend en staat de gemeente opnieuw voor de keuze. De drie maatschappelijke groeperingen hebben inmiddels de gemeente met klem verzocht het grote maatschappelijk belang te laten prevaleren boven het geldelijk belang van een enkele bouwinitiatiefnemer. De gemeente zal binnenkort met een besluit moeten komen. Doordat de gemeenteraad eind 2011 heeft getekend voor uitbreiding van het Beschermd Dorpsgezicht van Amerongen, zal ook dit jaar officieel de Kersweg hieronder vallen. Hiervandaan is immers de relatie tussen dorp en het landschap duidelijk voelbaar door de huidige doorzichten naar de Uiterwaarden en Zuylestein. Het moment voor de gemeente om dan ook daad bij woord te voegen.

Nadere toelichting: eventuele bouw op deze locatie is in strijd met het Streekplan Provincie (eventuele realisatie van het bouwplan valt grotendeels buiten de rode contour), het Bestemmingsplan Buitengebied (is nu agrarisch met landschappelijke waarde en o.a. de kenmerken 'kernrandzone' en 'openheid'), het Bestemmingsplan Amerongen Kom ziet toe op het behoud, bescherming en verbetering van het zicht op en de relatie met het unieke landelijke gebied met kenmerkend landschapsgradient en vermeldt met naam en toenaam hierbij het gebied tussen de Kersweg en de Zuylesteinseweg, de recentelijk vastgestelde Structuurvisie 2030, uitbreiding Beschermd Dorpsgezicht.

advertentie
advertentie