Kunst in leegstaand kantoor

Nieuws

Aan de Lichtpenweg 6 in Amersfoort, op het bedrijventerrein De Hoef, hebben de Driebergenaren de benedenvleugel van het kantoorgebouw een complete metamorfose gegeven. Reeds bij de ingang, waar grijs geklede heren zich ooit naar hun even grijze bureau haastten, wordt de bezoeker nu begroet door uitdagend beschilderde figuren. En in de lange gangen leiden de deuren niet meer naar dorre cijferplekken, maar naar allerlei ateliers waar verbazingwekkende dingen gebeuren.

Uniek project van echtpaar uit Driebergen DRIEBERGEN/AMERSFOORT - In heel Nederland staat zeven miljoen vierkante meter kantoorruimte leeg, zo blijkt uit informatie van de Rijksoverheid. Het gaat om veertien procent van de totale kantoorruimte en deskundigen verwachten dat deze enorme leegstand ook nog flink zal toenemen. Een zorgelijke situatie, die soms echter ook tot opmerkelijke ontwikkelingen leidt. Twee creatieve Driebergenaren, Michiel Wijnbergh en Renee Teunis, hebben het leegstand-probleem een positieve wending gegeven. Een complete vleugel van een enorm kantoorpand in Amersfoort is door hen tot bruisende kunststudio omgevormd.

door Jan de Beer

Michiel Wijnbergh is fotograaf van beroep. Hij maakt persfoto’s, natuurfoto’s, straatfoto’s, portretfoto’s en is aangesloten bij fotobureau Hollandse Hoogte. Zijn vrouw, Renee Teunis, is veelzijdig beeldend kunstenaar en maakt zeer origineel werk dat varieert van schilderijen en tekeningen tot textiele objecten en sculpturen, of een combinatie van dat alles.

Sinds maart vorig jaar zijn ze wekelijks actief in hun studio, die ze ‘De Lichtpen’ hebben gedoopt. Familie, vrienden, kennissen en kunstbroeders zijn er regelmatig te vinden. Elke derde zondag van de maand staat de studio tevens open voor bezoekers, omdat De Lichtpen inmiddels onderdeel is van de KunstKijkRoute van Amersfoort.

,,Omdat ik een foto moest maken in dit gebouw, hoorde ik toevallig dat er een etage te huur was tegen een zeer lage prijs”, vertelt Michiel Wijnbergh. ,,Twee weken later zijn we er in getrokken. Als antikraakgebruiker of hoe je het ook maar noemen wilt. In ieder geval zijn we er enorm blij mee omdat al onze creatieve oprispingen hier ten uitvoer kunnen worden gebracht.” Renee Teunis vindt het vooral gunstig dat ze hier een kunstwerk waarmee ze bezig is gewoon kan laten staan om later verder te gaan. ,,Bovendien heb ik hier de mogelijkheid om grotere en meer monumentale dingen te maken”, zegt ze.

Een hartveroverend aspect van het project is dat Michiel en Renee ook hun beide moeders betrokken hebben bij de activiteiten. De creatieve hoogbejaarde dames, allebei ver in de tachtig, zijn elke donderdag energiek aan de gang met verf, textiel of ander materiaal. Meerdere verrassende producten van hun hand zijn in de expositieruimte te bewonderen. Ook Machteld Wijnbergh, de zeer kunstzinnige zus van Michiel, is wekelijks in de studio te vinden en werkt daar onder meer aan een animatiefilm. Af en toe is er ook een gastexposant, zoals afgelopen weekend de kunstenaar Frans Hazelzet. En bovendien kan iedereen elke derde zondag van de maand, tijdens de Open Atelierdagen, ook zélf het penseel ter hand nemen. ,,Het leuke is dat bezoekers hier meestal zeker een uur of langer blijven”, zeggen Michiel en Renee. Verwonderlijk is dat niet. Want iedereen die deze bijzondere kantoorvleugel binnentreedt, wordt direct gegrepen door de dynamische sfeer die de twee Driebergenaren hebben gecreëerd.Meer info: www.lichtpen.com

advertentie
advertentie
Afbeelding
Droogte geselt museumpark Huis Doorn 16 uur geleden
Afbeelding
Cultuur snuiven tijdens Kastelentocht van De Stichtse Aanspanning 20 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (1): ‘Buitenplaatsen zijn vaak zelfvoorzienend’ 7 aug, 07:30
Afbeelding
Maarnse Marion Buijink exposeert in het Rietveldpaviljoen 6 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Amerongen in teken van Vuelta 5 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Barbara Brouwer stopt met goud als international: ‘Op het hoogtepunt gestopt’ 4 aug, 07:30
Afbeelding
Veiligheidsregio: ‘Verhoogd risico op natuurbrand’ 3 aug, 18:04