Coby Marquart en EHBO: begrip in Doorn

19 april 2012 om 00:00 Nieuws

Onder haar leiding werd in 1974 als proef begonnen met de lessen aan de beide, toen zesde klassen, van de Rhodesteinschool. De leerkrachten verzorgden de theorielessen over het menselijk lichaam en Coby verzorgde de praktijklessen met vier medewerksters (die zij zelf had geregeld). De proef werd een groot succes en een jaar later werden de lessen op alle Doornse basisscholen gegeven. En dat gebeurt nog steeds.

DOORN - Coby Marquart kwam in 1963 in Doorn wonen toen haar man benoemd werd tot onderwijzer aan de Hervormde School ‘Rhodestein’ aan de Kortenburglaan. Ondanks het feit dat hij later leraar werd in het middelbaar onderwijs buiten Doorn, bleef het gezin in Doorn wonen. Coby zette haar vrijwilligerswerk voort: het geven van EHBO-lessen aan de Doornse jeugd in het Rode Kruisgebouw.

Gedurende twaalf weken krijgen de leerlingen van groep 8 op vijf basisscholen EHBO-les. Aan het einde van de cursus ontvangen alle geslaagden dan een Jeugd Eerstehulp A-diploma. Voor deze praktijklessen beschikt Coby over een ondertussen groter geworden team van enthousiaste medewerkers, die allen hun tijd en inzet belangeloos beschikbaar stellen. Dit wordt enorm gewaardeerd door leerlingen, leerkrachten en ouders.

Coby hield al die jaren de regie en heeft iedere keer alle nieuwe richtlijnen van het Rode Kruis ingepast. Ook zorgde ze voor een vrolijke en enthousiaste mentaliteit onder de vrijwilligers, die altijd de aandacht kregen op verjaardagen en het jaarlijkse etentje. De school aan de Kortenburglaan, die nu de De Triangel heet, heeft zelfs het schoolplein benoemd tot het Coby Marquartplein. Dit omdat ze daar eerst als parttimer heeft gewerkt en later een volledige baan heeft gehad. De school laat hiermee weten hoe belangrijk zij de inzet van Coby Marquart door de jaren heen heeft gevonden.

Coby Marquart heeft nu dan ook zeer terecht een koninklijke onderscheiding gekregen voor haar verdiensten. Dit jaar neemt zij afscheid van de EHBO-lessen. Na ruim 38 jaar stopt zij er mee en neemt Carmen Pot het stokje van haar over. Alle basisschoolleerlingen die zij de voorbije 38 jaar heeft ondersteund willen haar op deze plaats van harte bedanken voor haar inzet en haar deskundigheid op het gebied van de EHBO.

advertentie
advertentie