Endurance in Leersum: van recreant tot topsporter

16 april 2012 om 00:00 Nieuws

LEERSUM - Tijdens de weekenden 11-13 mei en 18-20 mei staat 'het Leersumse Veld' in het teken van de endurancesport. In het weekend van 11 tot en met 13 mei trapt de organisatie, Endurance Alive, af met de zevende editie van de nationale tweedaagse endurancewedstrijd Utrechtse Heuvelrug Rit. Op vrijdag 11 mei wordt gestart met de tweedaagse wedstrijd en op zaterdag 12 mei wordt de tweedaagse wedstrijd afgerond en wordt de eendaagse wedstrijd verreden. Op zondag 13 mei staat het lange-afstands-rijden te paard in een recreatief licht met de voorjaarseditie van Enjoy-the-Ride Leersum.

Dit jaar wordt in het weekend van 18 tot en met 20 mei ook een internationale wedstrijd georganiseerd, CEI Leersum. Op deze wedstrijd wordt ook het Nederlands Kampioenschap Endurance 2012 verreden. Endurance is een snel groeiende, opwindende en diervriendelijke tak van paardensport. De bedoeling is dat het uitgezette parcours zo snel mogelijk wordt afgelegd, waarbij de conditie van het paard van doorslaggevend belang is. Tijdens de wedstrijd worden de paarden dan ook diverse malen veterinair gecontroleerd en alleen goedkeuring door de dierenartsen levert een plaats in het klassement op. In endurance geldt: To Finish Is To Win. Het is belangrijker om je eigen grenzen goed te verleggen, dan om te winnen.

Tijdens de nationale wedstrijd Utrechtse Heuvelrug Rit worden een tweedaagse en een eendaagse wedstrijd verreden. De afstanden variëren van 37 tot 91 kilometer per dag. Er is ook een Impulsrubriek voor mensen die voor het eerst mee willen doen. Het plezier in het rijden van afstanden hoeft uiteraard niet wedstrijdgebonden te zijn. Veel ruiters vinden het fijn om een flinke bosrit met hun paard te maken. In dat kader organiseert Endurance Alive de Enjoy-the-Ride Leersum. Deze ritten zijn toegankelijk voor iedere ruiter of amazone en menner in Nederland. De route is vooraf uitgezet, er is een lunch onderweg en een hoop gezelligheid. Men kan kiezen uit twee afstanden: 17 of 26 kilometer.

Dit jaar is er voor het eerst een internationale wedstrijd, CEI Leersum. Hierbij worden de langere afstanden verreden, variërend van 91 t/m 160 km per dag. De afstanden worden deze dag zowel nationaal als internationaal aangeboden. Dit biedt niet alleen de kans aan de internationale topsporters, maar geeft ook ruimte aan aankomend Nederlands talent. Het kampioenschap Endurance wordt verreden over de afstand van 160 kilometer.

Start, finish en veterinaire controles bevinden zich op stal/partycentrum 't Leersumse Veld. Op dit terrein is drie dagen lang van alles te beleven. Vanaf de start gaan de routes de bossen van de Utrechtse Heuvelrug in en loopt de route door tot Elst en Veenendaal. De organisatie is in handen van Stichting Endurance Alive. Zij organiseert activiteiten met als doel het bevorderen van (kennis van) de endurancesport. Het organiseren van deze evenementen kan niet zonder een flink aantal vrijwilligers. Wie het leuk vindt om tijdens deze dagen te helpen, kan dit kenbaar makend door een mail  te sturen naar endurancealive@gmail.com.

Alle informatie over de verschillende activiteiten, vraagprogramma's, inschrijving en overnachting zijn te vinden op de website van Stichting Endurance Alive: www.endurancealive.nl

advertentie
advertentie