Woningbouwvereniging redder centrum?

26 april 2012 om 00:00 Nieuws

De corporatie is financieel gezond en bezit 312 huizen verspreid over 14 wijken in Maarn en Maarsbergen. Woningen met een goede onderhoudsstatus en tevreden bewoners. ,,Dat willen we graag zo houden. Anderzijds willen we de doorstroming op gang brengen, dat kan mogelijk door het toevoegen van nieuwe woningen gestimuleerd worden.”

MAARN - Nu de stekker uit het Centrumplan is getrokken, is de Woningbouwvereniging Maarn/Maarsbergen benaderd om te participeren in een alternatief plan. ,,Een grote opgave voor onze relatief kleine corporatie”, vinden penningmeester Jacob Stuurman en secretaris Ab Keijman.

door Monique José Timmermans

Op tafel ligt een verzoek aan de Woningbouwvereniging om een aangepast centrumplan na realisatie door Gerritsen Bouwgroep af te nemen. Gezien de kansen die dat biedt voor de Maarnse corporatie, wordt die optie serieus overwogen. ,,Maar het mag natuurlijk nooit de fundering onder de huidige en toekomstig gezonde exploitatie wegslaan. Je hebt het over tientallen woningen, in verhouding tot het huidige totaal een substantiële toename.” Bovendien is de sector gebonden aan strikte wetgeving.

Projectplan

Met de uitgangspunten op een rij gaat de vereniging een verantwoord projectplan maken. Daarin worden vragen beantwoord als: ‘Wat ga je bouwen? Voor wie? Tegen welke huur? En hoe gaat dat met financiering, nu en in de toekomst met onderhoud en beheer?’

In het ideale plaatje worden er appartementen met verschillende afmetingen gerealiseerd. Minimaal drie kamers (woon- en slaapkamer, plus nog een extra kamertje) voor starters, grotere appartementen voor de gewenste doorstroming en appartementen voor senioren.

,,Iedereen voelt zich betrokken bij het centrum, men wil dat er wat gebeurt. Er worden vanuit diverse kanten initiatieven ontplooit - door mensen met en zonder zeggenschap over het stuk grond - om de kar voort te duwen. Soms is dat verwarrend, je weet niet altijd waar je aan toe bent”, zeggen de heren. ,,Als woningbouwvereniging hebben wij tijd nodig om tot een verantwoord plan te komen. We hebben verschillende gesprekken gehad, voor financiering zal het onontkoombaar zijn dat ook andere partijen hier aan bijdragen.”

advertentie
advertentie