Oplossing voor de Acacialaan is in zicht

4 april 2012 om 00:00 Nieuws

DOORN - De Acacialaan krijgt een opknapbeurt in de stijl van Kom Noord. Het straatje blijft eenrichtingsverkeer, kruispunten worden verhoogd en de maximum snelheid wordt opgeschaald naar 30 kilometer per uur. De plannen voorzien verder in een verhoogd trottoir voor voetgangers en speciale parkeervakken voor auto's.

door Michiel Schaaij

De eerste aanzet voor de reconstructie werd dinsdagavond gegeven op een bijeenkomst voor buurtbewoners en andere belanghebbenden. Verkeerswethouder Bert Homan (VVD) wil de nieuwe straatinrichting in overleg met hen gaan voorbereiden. In juli worden de ruwe schetsen voorgeschoteld aan de politiek en daarna kunnen Homans ambtenaren samen met de buurt een concreet plan uitwerken. Eén waarschuwing had de wethouder wel in petto: er moet nog geld gevonden worden om de reconstructie uit te voeren. Maar door het groot onderhoud van enkele andere straten vooruit te schuiven, hoopt Homan de benodigde financiële middelen vrij te maken.

Verkeerde inschatting

Er wordt al veertig jaar gesteggeld over de inrichting van het straatje. Vooral tijdens de avondspits maakt sluipverkeer de doorgang voor voetgangers en fietsers lastig. Eind vorig jaar bepleitte Homan een experiment met een gedeeltelijke afsluiting. De aangekondigde proef stuitte echter op tegenstand van ondernemers en een aantal omwonenden. ,,Er was geen draagvlak, ik heb dat verkeerd ingeschat'', gaf de wethouder toe.

Snelheidscontrole

Homan denkt dat de nieuwe inrichting van de Acacialaan de snelheid van het autoverkeer zal afremmen. Hij baseert die verwachting op de eerste positieve ervaringen in Kom Noord. Door de smalle weg en de verhoogde trottoirs worden automobilisten daar regelmatig gedwongen om stapvoets te rijden. Bovendien kondigde hij aan, dat de gemeente na de reconstructie contact bij het Openbaar Ministerie voor snelheidscontroles zal pleiten.

advertentie
advertentie