Vermaak door VZOD in het Aurora-gebouw

3 april 2012 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - ,,Een stuk met een grote grapdichtheid." Zo omschrijft regisseur Karel Verhagen de komedie 'Pluchen Beertjes' waarmee toneelclub VZOD volgende week weer eens op de planken staat. Het Driebergse theatergezelschap heeft veel ervaring met dit soort avondvullende blijspelen, maar dat is lang niet het enige waarin VZOD zich in haar lange geschiedenis bekwaamd heeft. De vereniging, die al in 1946 werd opgericht, kan bogen op een zeer breed repertoire dat zich uitstrekt van klassiek werk tot ludiek straattheater. Een komedie als 'Pluchen Beertjes' wordt dan ook met dezelfde inzet voorbereid als een karakterstuk van Tsjechov.

door Jan de Beer

Bijzonder aan toneelvereniging VZOD (Vriendschap Zij Ons Doel) is dat de huidige regisseur Karel Verhagen de acteertraditie voortzet die destijds door zijn vader in gang werd gebracht. Niet alleen als getalenteerd acteur maar ook als regisseur oogstte zijn vader destijds veel lof. In de jaren '50 en '60, toen het amateurtoneel zeer leefde, werd VZOD twee keer tot het beste gezelschap van de provincie uitgeroepen. Karel Verhagen heeft dezelfde passie voor het toneel als zijn vader. Het bewaken van de juiste sfeer bij repetities vindt hij zeer belangrijk omdat er lang geschaafd wordt aan de rollen voordat hij tevreden is met het resultaat. ,,Als je toneel speelt laat je veel van je zelf zien, dus er moet vertrouwen zijn", zegt hij. VZOD heeft de laatste jaren niet alleen naam gemaakt op het podium van het Aurora-gebouw op De Woerd, waar de avondvullende uitvoeringen meestal plaatsvinden, maar ook op scholen, bij open lucht-festiviteiten en bij speciale straatoptredens zoals de ludieke actie tegen zakkenrollers in samenwerking met de politie.

Met de komedie 'Pluchen Beertjes', geschreven door Johan Vermeulen, die op vrijdag 13 en zaterdag 14 april wordt uitgevoerd in het Aurora-gebouw heeft VZOD weer eens voor een aanstekelijk blijspel gekozen. Het verhaal speelt zich af in de huiskamer van de 69-jarige weduwnaar Albert de Keyser, eigenaar van een speelgoedfabriek. Vooral de pluchen beertjes die daar gemaakt worden hebben hem veel geld opgeleverd. Als hij vanwege zijn leeftijd afscheid van zijn bedrijf wil nemen, bedenkt hij een plan om zijn gretige erfgenamen de stuipen op het lijf te jagen. Het is een stuk met veel hilarische verwikkelingen en tal van kleurrijke figuren. De voorstelling in het Aurora-gebouw aan de Woerd begint op beide dagen om 20.15 uur. Een toegangskaart kost € 7,-.

advertentie
advertentie