Nederlaag in slotduel voor Dalto

2 april 2012 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - Ondanks de belangen voor de thuisploeg Blauw Wit, het behalen van de tweede plaats om thuisvoordeel in de play-offs te hebben, wilde beide ploegen vooral een goede wedstrijd spelen.

Dalto kwam naar Amsterdam met de wetenschap dat het de laatste Wereldtickets Korfbal Leaguewedstrijd zou worden voor aanvoerder Jorrit Bergsma en Ilona van den Berg. Dat afscheid, maar ook de teleurstelling voor het missen van de kruisfinales door de nipte nederlaag vorige week tegen Fortuna, ontlokte trainer Ron Steenbergen de uitspraak dat zijn ploeg vooral een goede wedstrijd wilde neerzetten. Dennis Brunt startte in de basis voor de geblesseerde Jesper Oele.

Dalto begon goed en scherp aan de wedstrijd, want voordat de thuisploeg het goed en wel besefte dat de wedstrijd was begonnen stond er al 0-2 op het scorebord. Beide treffers kwamen uit handen van Jorrit Bergsma die met name in de eerste helft goed op schot was. Na 10 minuten stond het 4-6. Voor Dalto waren het Otto Fabius en weer tweemaal Jorrit Bergsma die scoorden. Blauw Wit was nog zoekende maar wist wel aan te haken. De volgende 10 minuten waren geheel voor Dalto dat veel doortastender was voor de korf dan de thuisploeg die grossierde in het missen van de mooiste doorbraken. Na 20 minuten spelen was het 7-11 en die voorsprong voor Dalto was geheel terecht.

Het venijn zat hem in de laatste 10 minuten van de eerste helft. De thuisploeg zette een tandje bij terwijl Dalto een doelpuntloze periode van 7 minuten kende. Zo werd de 7-11 achterstand in die laatste 10 minuten omgezet in een 15-15 (schot in de schotklok) ruststand. Opvallend in de eerste helft was dat de schutters bij Blauw Wit nog niet thuis gaven.

Na rust was het zeker in het derde kwart sprake van een gelijk opgaande strijd met een wisselend scoreverloop. Maar het was wel steeds Blauw Wit dat nu het scoringsinitiatief had. De schutters waren scherper uit de kleedkamers gekomen en gingen zich nadrukkelijk met de aanvallen bemoeien. Otto Fabius en Lieveke Meiling trokken de stand tot twee maal toe gelijk:17-17. Ilona van de Berg zette Dalto nog één keer op voorsprong, maar de tegenaanval was gelijk raak. Na de 19-18 voor Blauw Wit volgde een periode van 8 minuten waarin er niets gebeurde, behalve dat beide ploegen zich uitputten in het maken van plaats fouten en het missen van kansen. Het enige waaraan het zeker niet ontbrak was de werklust, want zowel Blauw Wit als Dalto bleven gaan voor de volle winst.

Uiteindelijk was het Blauw Wit dat de ban brak, 20-18, waarna de thuisploeg uitliep naar 22-18. De 23-18 was van grote schoonheid, waarvoor zowel thuis- als uitpubliek de handen voor op elkaar kreeg. De wedstrijd was hiermee gespeeld en de eindstand van 27-22 was alleen nog goed voor de statistieken. Dalto coach Ron Steenbergen gebruikte het laatste kwartier van de wedstrijd om verschillende spelers uit het tweede team speelminuten te geven.

Dalto eindigt deze editie van de Korfbal League op een vijfde plaats. De ploeg deed heel lang en onverwacht mee voor de play off plaatsen, maar dat lukte net niet. Al met al toch een mooi seizoen dat niet eerder zo spannend was en waar DOS'46 degradeerde na 37 jaar op het hoogste niveau te hebben geacteerd. DVO zal tegen de verliezer van de hoofdklassefinale moeten proberen in de League te blijven.

Doelpuntenmakers: Jorrit Bergsma (8), Ilona van den Berg (5), Otto Fabius (4), Lieveke Meiling (3), Jelle Steenbeek en Barbara Brouwer