Kopers van de Donderberg krijgen inspraak

30 maart 2012 om 00:00 Nieuws

LEERSUM - Het bouwplan voor het terrein De Donderberg krijgt langzaam vorm. Op de hoek van de Rijksstraatweg en de Maarsbergseweg moeten achttien luxe appartementen verrijzen. Het beeldbepalende gebouw komt op de plek van het voormalige partycentrum en wordt voorzien van een ondergrondse parkeergarage voor twintig auto's.

door Michiel Schaaij

Het eigenwijze, vierkante gebouw dat nu de entree van Leersum markeert, maakt plaats voor een appartementencomplex dat volgens de initiatiefnemers de chique en grandeur van de Stichtse Lustwarande moet weerspiegelen. De entree van het nieuwe gebouw komt verscholen aan de noordzijde van het terrein te liggen, aan de nu nog door onkruid overwoekerde parkeerplaats. Critici zien daarmee een commerciële hindernis opdoemen. ,,Kopers van een penthouse van zeven ton willen hun gasten wel iets meer laten zien'', redeneren ze.

Zeggenschap voor kopers

In tijden van economische recessie is het al moeilijk genoeg om dure woningen aan de man te brengen. De conventionele manier om nieuwbouwhuizen in de markt te zetten, werkt sinds de kredietcrisis niet meer. Om potentiële kopers te lokken, schermt projectontwikkelaar Ter Steege Bouw daarom met de term 'co-creatie'. Dat concept doet landelijk opgeld en geeft eindgebruikers meer zeggenschap over het ontwerp van hun woonhuis of appartement. Binnen de randvoorwaarden van de gemeente moeten kopers hun eigen keuzes kunnen maken, zo is de gedachte.

Gevelarchitectuur

Dat gebruikersvriendelijke concept levert overigens wel de nodige bouwkundige hoofdbrekens op. De architect moet geduldig laveren tussen de wensen van aspirant-kopers en de esthetische beoordeling door de welstandscommissie. Na het eerste schetsontwerp van De Donderberg werd de ontwerper met een aantal aanwijzingen teruggestuurd naar de tekentafel. ,,Even dimmen'', was de opdracht van de commissie aan de architect. Zijn gevelarchitectuur werd als te druk beoordeeld en dus ontdeed hij het plan van veel ,,smuk en reuring''. Eind vorige maand besprak de welstandscommissie de tweede versie van het bouwplan, dat veel van de bezwaren wegnam. ,,De ontwerper zit op de goede weg'', was de boodschap. Zodra het ontwerp aan alle eisen van welstand voldoet, kan de projectontwikkelaar met zijn appartementen de boer op.

advertentie
advertentie