Ingezonden: Reeën verwoesten gedachtenis dierbaren

19 maart 2012 om 00:00 Nieuws

Hoewel de liefde voor de natuur hoog in het vaandel staat, zijn er veel inwoners van Driebergen die zich ergeren aan enkele reeën op de Nieuwe Algemene begraafplaats aan de Traay 301 in Driebergen. Al geruime tijd genieten de dieren van alle verse bloemen die nabestaanden van de overledenen bij de graven zetten. Bloemen waarmee zij aandacht geven aan de dierbaren en waarmee zij het rouwproces proberen vorm te geven.

Jaren geleden is er ook een tijd geweest dat de reeën op de begraafplaats liepen. Zij aten vooral in de wintermaanden de verse bloemen bij de graven op. De toenmalige gemeente ambtenaren hebben met veel moeite de dieren van de begraafplaats verjaagd. Echter sinds de aanvang van de werkzaamheden aan de snelweg zijn de dieren tot groot verdriet van de nabestaanden weer terug. De dieren, die te herkennen zijn aan de sporen die ze achter laten, genieten weer volop van de weelderige bloemen.

Naast de werkzaamheden aan de snelweg, waarbij grote delen van de hekken rond het terrein tijdelijk werden verwijderd, zijn er meer oorzaken waardoor de dieren ongestoord hun vernielingen kunnen voortzetten. Als eerste oorzaak is er de gemeente die niet meer optreedt tegen de dieren. Het moet toch mogelijk zijn om eventueel met hulp van vrijwilligers de dieren van het terrein af te jagen. Daarnaast laat de gemeente bij het herstellen van de draaihekken het terrein dagenlang onafgesloten achter. Tevens gaan de hekken niet meer vanzelf dicht en blijven ze vaak openstaan. Zo kunnen de dieren vrij in en uit te lopen.

In de missie van het document 'Onderzoek grafkosten in de gemeente Utrechtse Heuvelrug' staat: ,,De gemeente Utrechtse Heuvelrug biedt mensen de gelegenheid tot begraven op één van de gemeentelijke begraafplaatsen en garandeert de grafrust''. Het wordt tijd dat de gemeente de grafrust herstelt door actie te ondernemen tegen de reeën. Dat zal veel nabestaanden steunen in de zorg voor hun dierbaren en in de vormgeving van het rouwproces.

Arnold Middeldorp

Driebergen

advertentie
advertentie