Dalto nog niet zeker van play-offs

18 maart 2012 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - PKC/Hagero heeft zich als eerste geplaatst voor de play-offs. De Papendrechters moesten met meer dan één doelpunt verschil winnen van Dalto om een plaats bij de laatste vier veilig te stellen. En hoewel de eerste helft voor de ploeg van Ron Steenbergen was (12-15), slaagde PKC met glans voor deze opdracht: 28-23. Dalto is ondanks de nederlaag nog volop in de race voor een plek in Ahoy. De ploeg uit Driebergen moet volgende week in een rechtstreekse confrontatie zien af te rekenen met naaste concurrent Fortuna.

Met enkele ludieke acties was de komst van Dalto al in Papendrecht aangekondigd. Trouwe supporters waren vrijdagnacht naar Papendrecht gereden om daar spandoeken en geel/zwarte slingers op te hangen. Het was een mooi gebaar van de D-side om hun ploeg alvast een hart onder de riem te steken.

Voor Dalto was het zaak om de complete off-dag van vorige week tegen KZ weg te spoelen. PKC was daar op papier een goede tegenstander voor want thuis werd immers een mooie overwinning behaald. Bovendien ligt het spel van PKC Dalto beter.

PKC wist vooraf dat het bij winst vier punten voorsprong zou hebben op Dalto. Met nog twee wedstrijden voor de boeg zou dan het onderlinge resultaat bepalen of Dalto de ploeg uit Papendrecht nog kon achterhalen. En aangezien de heenwedstrijd in 20-19 voor Dalto eindigde, moest PKC vandaag met minimaal twee doelpunten verschil winnen om zeker te zijn van de play-offs. Vorige week tankte PKC vertrouwen door DeetosSnel te verpletteren, terwijl Dalto juist zelf het lijdend voorwerp was in een afslachting door KZ. De grote vraag was vooral of de 'doelpuntenmachines' Jorrit Bergsma en Ilona van den Berg vandaag wél op schot zouden zijn.

De openingsfase was voor de thuisploeg: na zeven minuten was het 3-0 voor PKC. Dalto startte stroef, wat geïllustreerd werd door een gemiste strafworp van Otto Fabius. Barbara Brouwer opende de score voor Dalto met een doorloopbal: 3-1. Jorrit Bergsma schoot de 2-4 binnen en de aansluitingstreffer was van Jesper Oele, waarna Ilona van den Berg de stand weer gelijk trok: 4-4. Dalto had zich prima herpakt en nam gaandeweg de eerste helft nam het initiatief over, onder aanvoering van Jorrit Bergsma en Ilona van den Berg, die voor rust goed waren voor respectievelijk 5 en 4 treffers. Bij 6-7 had Dalto voor het eerst een voorsprong te pakken, waarna het voor PKC zaak was om bij te blijven. Dat ging echter niet vanzelf, vooral omdat het eerste aanvalsvak van PKC wat moeizaam draaide. International en topschutter Suzanne Struik, gekoppeld aan de andere topschutter Ilona van den Berg, werd nauwelijks gevonden. Dalto profiteerde en liep via 8-11 uit naar een 11-15 voorsprong, met name door drie goals van Jelle Steenbeek. Net voor rust scoorde PKC de 12-15. PKC speelde in de eerste helft echter zeker niet slecht. De ploeg werd simpelweg weggeschoten door Dalto, dat een schotpercentage van 34% (!) haalde. De vraag was of Dalto dit ging volhouden.

De start in de tweede helft was in elk geval goed, want Ilona van den Berg knalde meteen de 12-16 binnen. Maar vanaf dat moment ging PKC in de achtervolging, en met succes. Een wissel aan PKC-kant pakte goed uit, want daardoor kwam er veel meer rebound en rust in het aanvalsvak van Suzanne Struik. Het effect was als snel zichtbaar, want onder aanvoering van een ontketende Struik, die in de tweede helft zeven keer zou scoren, kwam PKC terug in de wedstrijd. Dalto hield de voorsprong nog wel even vast, maar schoot lang niet zo goed als in de eerste helft. Jorrit Bergsma kwam niet meer tot scoren, terwijl Ilona van den Berg nog maar twee keer succesvol was.

Omdat bij Dalto teveel bleef volharden in het vertrouwde spel met Bergsma en Van den Berg in de punt, werd en kon de scorende rol niet worden overgenomen en PKC profiteerde hier optimaal van en ging 'erop en erover'. Na tien minuten spelen was de gelijkmaker (18-18) een feit en slechts zes minuten later stond het al 23-19. Jesper Oele deed meteen iets terug (23-20), maar weer vijf minuten later was het 26-20. Hiermee was de wedstrijd beslist, want bij Dalto was het geloof in een goede afloop volledig verdwenen en werd er fout op fout gestapeld. PKC speelde de wedstrijd professioneel uit, en na het eindsignaal van de scheidsrechter en de stand 28-23 werd de plaatsing voor de play-offs uitbundig gevierd.

Zo zijn de eerste drie plaatsen voor de play-offs na dit weekend bekend: PKC, KZ en Blauw Wit hebben zich geplaatst. Voor plaats 4 zijn op papier nog drie ploegen in de race waaronder Dalto. Daarvoor zal het komende zaterdag thuis wel van Fortuna moeten winnen. Geen onmogelijke taak, zeker gezien het vertoonde spel in de eerste helft en het resultaat in de uitwedstrijd (25-25). De wedstrijd begint om 20.00 uur in Hoenderdaal.

Doelpuntenmakers: Ilona van den Berg (6), Jorrit Bergsma (5), Jelle Steenbeek (3), Jesper Oele (3), Otto Fabius (2), Barbara Brouwer (2), Lieveke Meiling (1), Paula Bos (1)).