Passie volgen gouden regel Anja Ribberink

15 maart 2012 om 00:00 Nieuws

MAARN - Het was 25 jaar de passie van Anja Ribberink. De boekwinkel aan de Raadhuislaan gaat desondanks eind deze maand dicht. Nog slechts de laatste boeken staan in het schap.

door Monique José Timmermans

Na het conservatorium werkte Anja Ribberink 8 jaar in het muziekvak, maar in optreden als pianiste en pianoles geven zag zij uiteindelijk niet haar toekomst. ,,Ik ambieerde een grotere zelfstandigheid. De agenda met afspraken waar ik over een half jaar moest optreden benauwde. Bovendien wilde ik graag terug naar de Heuvelrug.”

Na een zoektocht werd het Maarn, waar de mogelijkheid zich voordeed om een grote winkel te maken. De verkoop van boeken lag voor de hand. ,,Van jongs af aan ben ik opgegroeid met lezen. Mijn vader las dagelijks voor. Zelfs als hij met vakantie ging, lagen er voor elke dag door hem ingesproken bandjes klaar.”

In een kleine plaats ligt het voor de hand om een combinatie te maken met kantoorartikelen. De vorige eigenaresse van de winkel vroeg Ribberink om de verkoop van speelgoed voort te zetten. ,,Een half jaar op proef leek mij geen probleem, het is 25 jaar gebleven.”

En zo boorde de dorpsboekwinkel een brede klantenkring aan. Wie niet kwam voor de boeken, kocht wel regelmatig een cadeautje voor een verjaardagspartijtje of kantoorartikelen. Jeugdboeken en literatuur bleven echter de peilers. Er wordt volgens Ribberink veel gelezen in Maarn. ,,En het is ook heerlijk om te verdwijnen in een boek, te stappen in een ander leven.” Ze adviseerde menig klant bij het maken van een keuze en ontwikkelde de juiste intuïtie voor de inkoop. ,,Op de beurs worden drie maal per jaar wel 4000 nieuwe titels aangeboden. Zelf werken op de winkelvloer is dan een voordeel.”

Nu slaat Anja Ribberink een andere weg in. ,,In essentie is mijn leven door het wegvallen van mijn vader en mijn man zo veranderd. Zij waren achter de schermen mijn steunpilaren.” In de winkel noemt zij speciaal Miranda die al 13 jaar met ongelooflijke energie en loyaliteit haar rechterhand is.

Hartverwarmend zijn de reacties van de klanten. ,,25 jaar geleden heb ik me niet bewust gerealiseerd hoezeer de keuze voor een kleine plaats de juiste zou zijn, vanwege het contact en het praatje aan de toonbank.”

advertentie
advertentie