Dalto gedeeld eerste na overwinning op Nic.

5 maart 2012 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - De fraaie reeks van vijf overwinningen op rij van Nic./Alfa-college in de Korfbal League is ten einde. Voor eigen publiek werd de Groningse formatie een halt toe geroepen door de ploeg van Ron Steenbergen. In een bloedstollende en doelpuntrijke wedstrijd trok Dalto in de slotfase aan het langste eind om uiteindelijk met 23-24 te zegevieren. Door deze overwinning stijgt Dalto naar gedeelde eerste plek in de Korfbal League, die recht geeft op een plek in de play-offs. Door het verlies van koploper Fortuna en het gelijkspel van Blauw Wit staan nu vier ploegen op de eerste plaats met achttien punten. Ook onderin blijft het ongemeen spannend met twee ploegen op negen en twee ploegen op tien punten.

Korfballiefhebbers die zaterdagavond af waren gereisd naar het Alfa-college in Groningen, werden door beide ploegen getrakteerd op een zeer spannende wedstrijd. Nic. en Dalto bleken zeer aan elkaar gewaagd en dit zorgde ervoor dat de uiteindelijke beslissing pas viel in de slotfase van de wedstrijd. In aanvallend opzicht lieten de Taiwanees Ricky Wu en Rianne Echten aan de kant van Nic. en Ilona van den Berg en Jorrit Bergsma aan de kant van Dalto zich van hun beste kant zien met fraaie acties en doelpunten. Het spel was niet altijd leuk om naar te kijken, want door het stug achterverdedigen van NIC was het vaak onmogelijk om een goede aanval op te zetten. Dalto had daar de afgelopen week wel op getraind, maar de praktijk bleek weerbarstiger dan gedacht. De spanning en vele doelpunten vergoedden echter veel.

In de wedstrijd kregen zowel Nic. als Dalto de kans om al eerder afstand te nemen. De thuisploeg begon sterk aan de wedstrijd en nam in de eerste minuten een 5-1 voorsprong. Dalto was in die beginfase nog niet scherp genoeg en liet zich met name in de rebound de kaas van het brood eten. Jesper Oele, gekoppeld aan Ricky Wu, had een lastige avond, maar wist het met zijn 100 procent inzet de topschutter toch knap lastig te maken. Nadat Dalto terug was gekomen tot 5-4, liepen de Groningers nog een keer uit naar 7-4. Nic. slaagde er echter niet in dit gat vast te houden en zag Dalto - onder aanvoering van een zeer sterk spelende en niet te stuiten Ilona van den Berg - weer helemaal terugkomen in de wedstrijd. Bij 9-9 kwam Dalto voor het eerst langszij door een mooie afstandstreffer van Lieveke Meiling. Dalto knokte en speelde met en vooral ook voor elkaar voor een goed resultaat. Na een doelpuntrijke slotfase van de eerste helft, werd er gerust met een 13-13 tussenstand.

Ook gedurende de eerste fase van de tweede helft stond Nic. vaak aan de goede kant van de score, maar Dalto wist telkens op gelijke hoogte te komen. Bij een stand van 20-20 was het de beurt aan Dalto om voor het eerst een klein gaatje te slaan. Dankzij Jorrit Bergsma, die een uitstekende tweede helft speelde, nam Dalto de leiding. Jelle Steenbeek vergrootte het gat niet veel later naar 2 punten. Maar door wat slordig verdedigen was het twee aanvallen later alweer gelijk: 22-22. Na 58 minuten korfbal volgde een zenuwslopende slotfase voor de supporters van beide ploegen. Met nog een minuut te gaan was het Barbara Brouwer die Dalto van afstand op een 23-24 voorsprong schoot. Nic. kreeg in die laatste twee minuten (bij een stand van 23-23 en 23-24) tot tweemaal toe een uitgelezen mogelijkheid vanaf de stip om een beter resultaat te behalen, maar beide strafworpen werden gemist. Dit gaf de nederlaag voor de Groningers een extra zure bijsmaak, want het in totaal missen van maar liefst drie strafworpen waren hierbij cruciaal geweest.

Absolute uitblinkster aan de kant van Dalto was Ilona van den Berg. In de eerste helft zorgde zij er met maar liefst zes treffers bijna hoogst persoonlijk voor dat Dalto aan kon haken bij Nic. In de tweede helft droeg zij met nog twee goals bij aan de uiteindelijke zege van de gasten. ,,In de eerste helft ging het inderdaad erg lekker," liet Van den Berg na de wedstrijd weten. ,,In de tweede helft heb ik wat minder aangevallen, maar ik denk wel dat je kunt zeggen dat ik scherp was vandaag. Wij hebben vandaag als ploeg veerkracht getoond en hadden een grote wil om te winnen. We zijn blijven vechten en dat heeft wellicht de doorslag gegeven. En natuurlijk hielpen de gemiste strafworpen van Nic. ons wel in de slotfase. In de resterende wedstrijden zullen we nu vol voor de play-offs gaan." Met acht treffers in deze wedstrijd kwam het totaal van Van den Berg op 74 doelpunten en hiermee neemt zij de koppositie op de topscoorderslijst van de dames over van Suzanne Struik.

Zo werd het een mooi weekend voor Dalto want ook het tweede team wist een mooie overwinning te behalen op NIC 2 met 16-21 en blijft hiermee op koers voor de kruisfinales. Tot slot won Dalto/Verberne C1000 A1 won van DSC A1 en door verlies van de nummer 2 is de ploeg al zeker van de eerste plek in de poule en de play off's.

Doelpunten Dalto 1: Ilona van den Berg (8), Jorrit Bergsma (7), Jesper Oele (3), Lieveke Meiling (2), Jelle Steenbeek (2), Otto Fabius en Barbara Brouwer