Marc Chagall's visie op de Christusgestalte

Nieuws

DRIEBERGEN - Ruud Bartlema geeft woensdag 14 maart in 't Hoge Licht een presentatie over Marc Chagall's visie op de Christusgestalte, aanvang 20.00 uur, entree: € 5.50.

'Ik heb de Bijbel gedroomd'. Chagall schijnt dit eens gezegd te hebben. Bij wie roepen zijn kunstwerken geen vragen op? In deze veertigdagentijd heeft de werkgroep Kerk en Israël een avond georganiseerd waarin we ons verdiepen in Chagall's visie op de Christusgestalte. Men staat daarbij stil bij een bekend kunstwerk dat velen intrigeert: 'De witte kruisiging'. Marc Chagall groeide op in een typisch joods gezin, dat in de traditie stond van de chassidische mystiek. De verhalen en ervaringen van zijn kindertijd hebben hem diep beïnvloed. De iconografie van de Russisch-orthodoxe kerk had eveneens zijn belangstelling. Hij kwam in de jaren '30 van de vorige eeuw tot een opmerkelijke eigen visie. Het genoemde schilderij uit 1938 is daarvan een belangrijk document. Ruud Bartlema laat aan de hand van afbeeldingen van schilderingen en glasramen de ontwikkeling zien van Chagall's kijk op Jezus van Nazareth.

Ruud Bartlema(1944) studeerde theologie aan de Universiteit van Amsterdam, met speciale belangstelling voor mystieke stromingen uit het jodendom. Daarnaast is hij beeldend kunstenaar.

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
‘Het is gewoon leuk om mee te doen’ 10 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Crowdfunding voor rolstoelbus voor broertjes uit Driebergen 17 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Anne Laros maakt winnend ontwerp van monument valwind Leersum 2 jul, 13:52
PREMIUM
Afbeelding
Bewoners Doornse Vossensteinsteeg zijn verkeersoverlast beu 2 jul, 10:29
PREMIUM
Afbeelding
Siepie Roorda vijftig jaar lid van Aurora: ‘Veel veranderd, maar liefde voor muziek blijft’ 2 jul, 07:24
Afbeelding
Lokaal nieuws blijft op peil ondanks hogere energie- en papierprijzen 1 jul, 11:46
PREMIUM
Afbeelding
In korte tijd veel hulp voor Irpin: ‘Iedereen zet zich in voor de wederopbouw’ 1 jul, 07:30