Ingezonden brief ex-wethouder Maarn over bezuinigingen

Nieuws

De Kaap van vorige week (donderdag 23 februari 2012) is een bewaarexemplaar. Daar kunt u uw kleinkinderen over twintig jaar nog uit voorlezen. Op de voorpagina de Koppen: Leersumse bieb moet dicht,

Daaronder: Feestje bij het nieuwe gemeentekantoor. Als ik de brede grijns van wethouder Pamboer zie krijg ik hele vreemde vibraties in mijn lijf. Heeft de man nog enige relatie met de werkelijkheid, of is die totaal verloren gegaan. Dat geldt trouwens niet alleen voor hem, maar voor het hele College van B&W.

Tjonge wat heb ik spijt van de samenvoeging van MALDD (Maarn, Amerongen, Leersum, Doorn en Driebergen) tot de Gemeente Utrechtse Heuvelrug. In plaats van de beoogde versterking van het bestuur en een meer deskundig ambtelijk apparaat is het in de afgelopen ruim zes jaar alleen maar bergafwaarts gegaan. Oorzaak: machtsspelletjes bij de Collegevorming en het ontbreken van voldoende bestuurlijk niveau en het dientengevolge niet beschikbaar zijn van wel capabele mensen. Het ambtelijk apparaat is grotendeels tot stand gekomen door promotie naar het niveau van onvermogen vanuit de dorpsorganisatie naar een gemeente van professionele omvang.

Een totale mislukking: van vijf redelijk functionerende gemeenten naar vijf keer niks.

Inmiddels staan we als gemeente onder curatele van de provincie en daar snapt het College niets van.

Maar kijk nou die Kaap van vorige week. Die twee koppen en ook die twee koppen op de foto. Links een bezorgde burger die weet dat je een Euro maar één keer kunt uitgeven en de wethouder met een grijns die zegt: ,,Alles is voor Bassie''. En kijk in de rechter marge: de poll van vorige week: 92 % van de burgers wil zich welkom voelen in de gemeentewinkel, maar de wethouder legt uit waarom wij het allemaal mis hebben en hij gelijk. Sociale intelligentie zit niet in zijn brein, laat staan in zijn portefeuille. Zelfs als hij gelijk heeft krijgt hij van mij geen gelijk, omdat de bevolking het niet wil. Dat is democratie. En met het ,,nog een keer uit te leggen'' wordt het nog erger, dan wordt het doodgewoon betutteling. Ik hoef geen herhaalde uitleg voor dingen die een kind kan snappen, maar een plucheplakker kennelijk niet.

Wel op 29 maart interessant debatteren over het PVV meldpunt, alsof dat gemeentelijke zaken zijn. Burgemeester Gertjan Nijpels van de gemeente Opmeer (opmeer…?...Ik heb op Wikipedia geen economische activiteiten kunnen ontdekken, maar volgens mij verbouwen ze aardappels), kennelijk ook zo'n politiek correcte regent, bepaalt voor zijn gemeente dat de stem van de burgerij van zijn gemeente niet mag doorklinken op het PVV meldpunt. Met andere woorden, hij maakt zijn burgers monddood. En nou wil hij natuurlijk dat heel Nederland dat doet. Over megalomaan gesproken. Mij benieuwen of onze Raad ballen heeft en zegt: ,,dit valt buiten onze competentie'', of de luwte van de politieke correctheid kiest.

In deze volledig onder water gezonken daadkracht van onze gemeente meldt dezelfde Kaap dat het nieuwe zwembad waarschijnlijk niet doorgaat, de Onroerend Zaak Belasting omhoog gaat en de herstructurering van het centrum van Maarn is afgeblazen wegens ,,marktomstandigheden''. Maarn wordt dus opgeofferd aan verpaupering. De boekwinkel en de drogist zullen derhalve binnenkort ook wel hun deuren gaan sluiten. En wat heeft de gemeente gedaan om het dorp Maarn leefbaar te houden: NIETS. Er is alleen een nieuwe verkeersdrempel gemaakt op de hoek van de Kapelweg en de Maarnse Grindweg. Alsof iemand nou net daarop zat te wachten: geldverspilling, evenals de speeltoestellen onder de hoogspanningskabels van het naastgelegen parkeerterreintje. Je vraagt je werkelijk af waar het verstand zit. In elk geval niet in het Gemeentelijk Apparaat.

Ja, het wordt tijd voor harde woorden. En ze komen van diep, want als ex bestuurder mag je je opvolgers niet voor de voeten lopen, maar ooit is het tijd om dat taboe te doorbreken Dat is NU!

Wim van Halm,

Voormalig Wethouder Maarn en portefeuillehouder Natuur en Milieu BRU (Bestuursregio Utrecht)

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Aldi vangt bot bij rechter: Bouwplan voor de Appelgaard op dood spoor 8 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Subsidie voor bridgeles bij ABCD: ‘We willen mensen uit hun isolement halen’ 8 uur geleden
Afbeelding
Aangepaste dienstregeling tijdens Vuelta 23 uur geleden
Afbeelding
Welzijn, een levensnoodzaak! Column gisteren
Afbeelding
Groot feest tijdens La Vuelta bij De Markies van Carabas 11 aug, 13:00
Afbeelding
Toerisme-sector Heuvelrug ruimt zwerfafval Vuelta-parcours op 11 aug, 09:28
PREMIUM
Afbeelding
Voedselbank Utrechtse Heuvelrug zoekt chauffeurs: ‘Geen week is hetzelfde’ 11 aug, 07:30